To χωριό Κουδούνια είναι χτισμένο στον κάμπο της Δράμας, σε υψόμετρο 60 μέτρων. Απέχει περίπου 6 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας και το 2011 αριθμούσε 996 κατοίκους.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μπούζγα ή Μούζγα και επικυρώθηκε στο ελληνικό κράτος το 1913, μετά το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων, με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας ήρθαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από χωριά της περιοχής του Καρς.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου κατελήφθη από τη Βουλγαρία, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τον Σεπτέμβριο του 1941 εισήλθαν στα Κουδούνια Έλληνες αντάρτες, σκότωσαν τον Βούλγαρο κοινοτάρχη και κατέστρεψαν κάποια σπίτια. Ακολούθησε βομβαρδισμός από την αεροπορία, επιδρομή από πεζοπόρα τμήματα και κάψιμο των ανδρών που δεν είχαν εγκαταλείψει το χωριό από τις βουλγαρικές δυνάμεις.
Πρόσφατα ανακαινίσθηκε εκ βάθρων ο παλιός ιερός ναός που είχαν χτίσει οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στα Κουδούνια. Είναι αφιερωμένος στη μνήμη του τελευταίου αυτοκράτορα της Τραπεζούντος Αγίου Δαυίδ του Μεγάλου Κομνηνού, των τριών τέκνων του βασιλοπαίδων Γεωργίου, Βασιλείου, Μανουήλ και του ανεψιού του και διαδόχου του θρόνου Αλεξίου, που μαρτύρησαν στην Κωνσταντινούπολη την 1η Νοεμβρίου του 1463.
Φωτό: https://www.facebook.com/Greece.Drama/posts/10157203074197458/ (by Roula Pavegou)