Οι Κήποι είναι ένα μικρό χωριό του Έβρου το οποίο αποτελεί την ανατολική πύλη της Ευρώπης, συνδέοντας την Ελλάδα με την Τουρκία. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αλεξανδρούπολης και κατά την απογραφή του 2011 είχε 193 κατοίκους.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Μπαξίμπεη που σημαίνει οι μπαξέδες του Μπέη και αργότερα μετονομάστηκε σε Κήποι.
Στους Κήπους λειτουργεί τελωνειακός σταθμός και εκεί βρίσκεται η μεγάλη γέφυρα που συνδέει Ελλάδα και Τουρκία. Ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Έβρου, πριν ξεκινήσει το Δέλτα του. Η μισή είναι βαμμένη με τα γαλανόλευκα χρώματα της Ελλάδας και η άλλη μισή με τα κοκκινόλευκα χρώματα της Τουρκίας με τις σημαίες των δύο κρατών να κυματίζουν αντικριστά. Το μήκος της είναι 800 μέτρα και έχει χτιστεί δύο περίπου χιλιόμετρα νοτιότερα από τα ίχνη της παλιάς Ρωμαϊκής γέφυρας που ήταν η συνέχεια της Εγνατίας οδού.
Κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου γιορτάζεται το παλιό θρακικό έθιμο της Μπάμπως που έχει ως σκοπό να τιμήσει τη γιαγιά που συνέβαλε στη γέννα των παιδιών, ενώ σήμερα θεωρείται και μέρα της γυναικοκρατίας. Το ντύσιμο της Μπάμπως γίνεται με τελετουργικό τρόπο όσο οι οργανοπαίκτες περιμένουν απέξω. Αφού ντυθεί, οι γυναίκες της δίνουν το μπαϊράκι που συμβολίζει την κυριαρχία των γυναικών. Το μπαϊράκι ήταν επί Τουρκοκρατίας ένας σταυρός στον οποίο κρεμούσαν 3 μήλα ως σύμβολο γονιμότητας, ένα ματσάκι με βασιλικό, ένα άσπρο μαντήλι ως σύμβολο αγνότητας, ένα κόκκινο μαντήλι για να διώχνει το κακό και καλαμπόκι που «σκάει» στη φωτιά επειδή πίστευαν ότι έτσι θα «σκάσει» κάποια στιγμή και η επανάσταση. Όλα αυτά που κρέμονταν στον σταυρό τον κάλυπταν έτσι ώστε να μην τον βλέπουν οι Τούρκοι, αφού εκείνη τη μέρα έμπαινε σε όλα τα σπίτια των Χριστιανών και τα «άγιαζε».