To Κερασοχώρι είναι χτισμένο στις παρυφές των Αγράφων σε υψόμετρο 1.000 μέτρων μέσα σε ένα κατάφυτο από έλατα περιβάλλον. Βρίσκεται σε απόσταση 38 χιλιομέτρων από το Καρπενήσι και διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αγράφων. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 174 άτομα.
Το Κερασοχώρι, το οποίο μέχρι το 1930 ονομαζόταν Κεράσοβ ο, υπήρξε πρωτεύουσα του τέως Δήμου Αγραίων. Οι Αγραίοι ήταν, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και η παρουσία τους μαρτυρείται από ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρους φρουριακού τείχους στο Κάστρο του Κερασοχωρίου.
Η σημαία της Επανάστασης υψώθηκε στο Κεράσοβο στις 20 Μαΐου 1821 από τον Κώστα Βελή που καταγόταν από το χωριό. Αρκετά χρόνια νωρίτερα, το 1767, είχε διαδραματιστεί στο Κεράσοβο άλλο ένα σημαντικό γεγονός. Ο Γιάννης Μπουκουβάλας, πρωτοπαλίκαρο του Δήμου Σταθά, μαζί με 300 κελεφταρματολούς είχε επιτεθεί στον Τουρκαλβανό Μούρτο Χούσιο, παππού του Αλή Πασά προκαλώντας στον στρατό του σοβαρές απώλειες.
Το χωριό βρισκόταν σε ακμή κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα και το 1725 χαρακτηριζόταν ως κώμη, ενώ σε επιγραφή του 1761 αναγραφόταν ως Μέγα Κεράσοβο. Είχε ωραία πέτρινα αρχοντικά που κατοικούνταν από ισχυρούς προύχοντες και πλακόστρωτους δρόμους. Το 1799 λειτουργούσε σχολείο «κοινών γραμμάτων», είχε αρκετούς λόγιους και οι κάτοικοί του δραστηριοποιούνταν σε διάφορα επαγγέλματα που άκμαζαν εκείνη την εποχή.
Στο Κεράσοβο λειτούργησε στρατηγείο της ΕΛΑΣ με επικεφαλής τους Σαράφη και Σάντο, ενώ στην παλιά Βίνιανη είχε την έδρα της η πρώτη Κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας. Μετά τον Εμφύλιο ήταν κεφαλοχώρι με αρκετά μεγάλη ανάπτυξη και από τη δεκαετία του 1960 λειτουργούσε εξατάξιο Γυμνάσιο με οικοτροφείο για παιδιά που έρχονταν να φοιτήσουν από άλλες περιοχές. Κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας αποτέλεσε τόπο εξορίας για πολλούς αντιφρονούντες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Κερασοχωρίου μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η εκκλησία της Παναγίας με μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και ο ναός της Αγίας Παρασκευής με εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο που είναι έργο του φημισμένου τεχνίτη Κυρίτση. Άλλα αξιοθέατα είναι τα υπολείμματα του κάστρου που βρίσκονται κοντά στο χωριό και η ονομαστή γέφυρα του Μανώλη που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.