Το χωριό Καραϊσκάκης που φέρει το όνομα του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης, βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βελούτσα σε απόσταση 4 χλμ. βόρεια του Αστακού και 58 χλμ. βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Εκεί είχε το στρατόπεδό του ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κατά την Επανάσταση του 1821. Κατά την απογραφή του 2011, το χωριό είχε 518 κατοίκους.
Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Δραγαμέστο που θα πει αγαπητό μέρος. Είναι ένα χωριό που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση καθώς έδωσε πολλούς οπλαρχηγούς και αγωνιστές και δέχτηκε πολλούς καταδιωγμένους που αναζητούσαν καταφύγιο.
Ο Καραϊσκάκης έχει πολλές παλιές εκκλησίες, όπως το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας συνδέθηκε με τον αγώνα της Ανεξαρτησίας, τον ναό του Αγίου Γεωργίου με το λιθόκτιστο τέμπλο που χτίστηκε στα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και βρίσκεται έξω από το χωριό, τον ναό του Αγίου Αθανασίου, χτισμένο το 1784, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος με το κτιστό τέμπλο και τις τοιχογραφίες του 18ου και 19ου αιώνα και τον ναό των Αγίων Αποστόλων που έχει κηρυχτεί ιστορικό μνημείο και όπως μαρτυρεί η χρονολογία σε πλάκα με ανάγλυφο κλαδί ελιάς επισκευάστηκε το 1871. Ιστορικό μνημείο έχει κηρυχτεί και ο ναός του Αγίου Γεωργίου όπου, σύμφωνα με την παράδοση, δίδαξε ο Κοσμάς Αιτωλός.
Στο χωριό διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι στις 20 Ιουλίου στη γιορτή του Προφήτη Ηλία με φαγητό, μουσική και χορό στην πλατεία του Καραϊσκάκη.