Η Καλλονή είναι ένα χωριό που όταν το αντικρίσει κανείς καταλαβαίνει από πού πήρε το όνομά του. Έχει διώροφα και τριώροφα πέτρινα σπίτια χτισμένα με μεράκι από ντόπιους τεχνίτες, πλακόστρωτα δρομάκια και πολύ πράσινο. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1080 μέτρων στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Ογλάς και απέχει 29 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά.
Το χωριό δημιουργήθηκε γύρω στα 1690 και η πρώτη αναφορά σε αυτό γίνεται το 1797 σε έγγραφο της Ιεράς Μονής Ζάβορδας. Τον 18ο αιώνα η Καλλονή, που τότε ονομαζόταν Λούντζι, καταστράφηκε από τους Τούρκους, αλλά ξαναχτίστηκε πολύ σύντομα και πολλοί κάτοικοι διπλανών χωριών ήρθαν να μείνουν εκεί. Θεωρούνταν κεφαλοχώρι της περιοχής και το 1908 ιδρύθηκε εκεί ένας από τους παλιότερους συλλόγους γυναικών. Απελευθερώθηκε το 1912 κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.
Οι κάτοικοί του είναι λιγοστοί αλλά αγαπούν τον τόπο τους και τον φροντίζουν ιδιαίτερα. Ο δραστήριος σύλλογος της Καλλονής έχει δημιουργήσει λαογραφικό μουσείο με παλιά αντικείμενα και εργαλεία που λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες για τους επισκέπτες του χωριού. Το χωριό θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό με τα παραδοσιακά αρχοντικά και τα καλντερίμια που καταλήγουν στην πλατεία με την πετρόχτιστη βρύση που τρέχει νερό όλο το χρόνο και το μικρό καφενεδάκι. Η κεντρική εκκλησία της Καλλονής, αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, χτίστηκε το 1864 και διαθέτει σπάνιες αγιογραφίες. Κοντά της βρίσκεται και το παλιό σχολείο με την όμορφη αυλή και την εντυπωσιακή θέα. Σημείο συνάντησης τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η περιοχή που βρίσκεται η βρύση Κόζια,όπου για να φτάσει κανείς διασχίζει έναν δρόμο με πανύψηλες λεύκες. Στο ειδυλλιακό αυτό μέρος έχει δημιουργηθεί ένα κιόσκι για να μπορεί ο επισκέπτης να ξαποστάσει απολαμβάνοντας το τοπίο.
Το μεγάλο πανηγύρι της Καλλονής γίνεται στις 19 και 20 Ιουλίου προς τιμήν του Προφήτη Ηλία. Την παραμονή γίνεται γλέντι στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακή ορχήστρα με χάλκινα όργανα, ενώ ανήμερα το πρωί μετά τον εκκλησιασμό στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, ακολουθεί γεύμα που προσφέρει η εκκλησία και χορός στο προαύλιο. Στις αρχές Αυγούστου οι γυναίκες του χωριού μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά, τα οποία σερβίρουν στην πλατεία. Κατόπιν στήνεται χορός όπου συμμετέχει το γυναικείο συγκρότημα του χωριού υπό τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.
Φωτό: http://www.pamegrevena.gr/