Η Καλλονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1000 μέτρων στις δυτικές απολήξεις των Βαρδουσίων και αποτελεί ένα από τα ορεινότερα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται σε μια τοποθεσία πνιγμένη στα έλατα, τα πλατάνια, τις βελανιδιές, τις καστανιές και διάφορα άλλα δέντρα και φυτά. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ναυπακτίας και κατά την απογραφή του 2011 είχε πληθυσμό 105 κατοίκων.
Η αρχική θέση του χωριού ήταν χαμηλότερα αλλά λόγω καθίζησης του εδάφους, οι κάτοικοί του μεταφέρθηκαν ψηλότερα στο οροπέδιο γύρω στο 1893. Στη βυζαντινή εποχή το χωριό ονομαζόταν Στρωμίνιανη ή Στρώμιανη, τοπωνύμιο που διατήρησε μέχρι το 1927 που έλαβε τη σημερινή του ονομασία.
Μια μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία με ένα αιωνόβιο πλατάνι και εντυπωσιακή θέα κοσμεί την Καλλονή. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που είναι πολιούχος του χωριού. Η παράδοση λέει ότι παλιότερα ήταν στη θέση της μοναστήρι και ο ενοριακός ναός ήταν η Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται κοντά. Ο παλιός ναός λειτουργούσε το 1829 αφού αναφέρεται ότι εκεί έγινε εκλογική συνέλευση, αλλά το 1913 ήταν ερειπωμένος και έτσι αργότερα χτίστηκε στη θέση του η Αγία Παρασκευή. Κοντά στην εκκλησία υπήρχαν οι «ληνότρυπις», δηλαδή οι Ελληνότρυπες που ήταν αρχαίοι τάφοι. Στο σημείο αυτί έχει βρεθεί επιτύμβια επιγραφή με τη φράση «παρ’ οδόν μνήμα» και πραγματικά βρισκόταν στον δρόμο που οδηγούσε από τα ορεινά προς τα καμποχώρια.