Ο Καϊάφας είναι ένας μικρός οικισμός της Ηλείας, αλλά με μεγάλη φήμη και επισκεψιμότητα χάρη στην υπέροχη ομώνυμη παραλία με τη λευκή αμμουδιά και τα λευκά κρινάκια που την κοσμούν. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω στη νησίδα της Αγίας Αικατερίνης στο μέσο της λίμνης Καϊάφα.
Η παράδοση αναφέρει ότι το όνομά του παραμένει από τους Ρωμαϊκούς χρόνους όταν το πλοίο που μετέφερε τον Καϊάφα, τον πρόεδρο του Μεγάλου Εβραϊκού Συνεδρίου που καταδίκασε σε θάνατο τον Ιησού, ναυάγησε εκεί. Ο Καϊάφας βγήκε στη στεριά, πλύθηκε στα νερά των σημερινών ιαματικών πηγών και από τότε πήραν την άσχημη μυρωδιά που έχουν, λόγω της μεγάλης του αμαρτίας να καταδικάσει τον Ιησού.
Η λίμνη του Καϊάφα, στις όχθες της οποίας βρίσκεται το χωριό, θεωρείται ότι δημιουργήθηκε κατά τον 6ο μ.Χ. αιώνα μετά από έναν μεγάλο σεισμό. Σύμφωνα με τον Παυσανία, κατά την αρχαιότητα εκεί έρεε ο ποταμός Άνιγρος, ο οποίος πήγαζε από την πηγή των Ανιγρίδων νυμφών που βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά στους πρόποδες του όρους Λαπίθα. Τα νερά της πηγής ήταν από τα αρχαία χρόνια γνωστά για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και αποδίδονταν στις νύμφες που ζούσαν εκεί, την Πηγαία, την Ίασις και την Καλλιάφεια. Από την τελευταία, μάλιστα, υποστηρίζει κάποια εκδοχή ότι πήρε το όνομά της η περιοχή και το χωριό. Όσο για τη δυσοσμία των νερών, οι άνθρωποι κατά την αρχαιότητα την συνέδεαν με έναν μύθο που ήθελε τον Κένταυρο Χείρων να πλένει εκεί το τραύμα του λαβωμένος από βέλος του Ηρακλή που ήταν ποτισμένο με το δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας. Φυσικά, σήμερα ξέρουμε ότι η δυσωδία οφείλεται στην περιεκτικότητα των υδάτων σε υδρόθειο και δεν σχετίζεται ούτε με τον αμαρτωλό Καϊάφα ούτε με τον πληγωμένο Χείρων. Ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα ξεκίνησε η χρήση των λουτρών και στις αρχές του 20ού αιώνα ο Καϊάφας ήταν μια σύγχρονη λουτρόπολη, καθώς κατασκευάστηκαν και τρία ξενοδοχεία για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Σήμερα υπάρχει υδροθεραπευτήριο το οποίο επισκέπτεται αρκετός κόσμος που έρχεται στην περιοχή τόσο για τα ιαματικά νερά που είναι ιδανικά για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία όσο και για το φυσικό κάλλος της περιοχής.
Η λίμνη αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο και φιλοξενεί χελώνες, αρκετά είδη ψαριών και αποδημητικά πουλιά. Χωρίζεται από τη θάλασσα με τις περίφημες αμμοθίνες και το υπέροχο δάσος της Στροφυλιάς.
Στην παραλία του Καϊάφα βρίσκεται ο Πύργος Καζάρμα, ένα μικρό φρούριο που κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της Βενετοκρατίας για προστασία από πειρατικές επιδρομές.
Φωτό: https://www.iliaoikonomia.gr/