Η Γουριώτισσα (ή Κατσαρού) βρίσκεται δυτικά του Αχελώου στο τέλος του κάμπου του Αγρινίου, κοντά στη λίμνη Οζερού σε υψόμετρο 100 μέτρων. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αγρινίου και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 395 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία καλλιεργώντας κυρίως καπνό, αραβοσίτι, εσπεριδοειδή και ελιές και με την κτηνοτροφία.
Ο οικισμός άρχισε να χτίζεται από τα μέσα του 19ου αι. από Ελληνόβλαχους νομάδες κτηνοτρόφους, που μέχρι τότε ζούσαν σε καλύβες και σκηνές και κατέβαιναν για χειμαδιά από την περιοχή της Ηπείρου. Οι νομάδες αυτοί άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα στην περιοχή δημιουργώντας χωριά κατά φάρες, διευρυμένες οικογένειες με αρχηγό τους τον αρχιτσέλιγκα. Γύρω στο 1859 έγινε η εγκατάστασή τους σε μόνιμους οικισμούς με την δημιουργία των έξι χωριών στην Ακαρνανία. Μέχρι και σήμερα ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Γουριώτισσας μιλούν τη Βλάχικη γλώσσα. Η δεύτερη ονομασία της Γουριώτισσας προέρχεται από τον Κατσαρό που ήταν αρχιτσέλιγκας εκεί. Ο οικισμός αναφέρεται το 1879 ως Γαλιτσά ή Γουριώτισσα και τότε ανήκε στον Δήμο Αστακού.
Είναι ένα όμορφο χωριό που διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και έχει θέα προς τον κάμπο του Αγρινίου και το δάσος βελανιδιάς. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται η λίμνη Οζερός που στα σλάβικα σημαίνει «λίμνη». Έχει έκταση περίπου 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βάθος 8-10 μέτρων και σχηματίζεται από νερά του Αχελώου που εγκλωβίζονται στην περιοχή, όταν αυτός υπερχειλίζει, αλλά και από μικρούς χειμάρρους. Στη λίμνη καταμετρώνται πολλά υδρόβια πουλιά όπως φαλαρίδες, κύκνοι, αγριόπαπιες, κορμοράνοι, καθώς και νερόφιδα, νεροχελώνες και τουλάχιστον 11 είδη ψαριών.
Σε κοντινό λόφο δεσπόζει το μοναστήρι του Λιγοβιτσίου που είναι αφιερωμένο στην Παναγία και εικάζεται ότι χτίστηκε τον 17ο αιώνα από δύο αδέλφια που πιθανότατα ήταν Σλάβοι. Το μοναστήρι, που αποτέλεσε ορμητήριο για τον Καραϊσκάκη και άλλους οπλαρχηγούς, έκλεισε επί Όθωνος και η μεγάλη περιουσία του δημεύτηκε. Άνοιξε ξανά τα τελευταία χρόνια ως γυναικεία μονή.
Η περιοχή της Γουριώτισσας προσφέρεται για περιήγηση στο βελανιδοδάσος και για μια βόλτα με βάρκα στη λίμνη του Οζερού, αλλά και για πεζοπορία στις πυκνόφυτες όχθες του Αχελώου.