Η Γκούρα είναι ένα γραφικό χωριό, χτισμένο στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας, στο βόρειο τμήμα της λεκάνης του Φενεού. Έχει όμορφα πέτρινα σπίτια και αρχοντικά που αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.
Η ονομασία «Γκούρα» υποδηλώνει βραχώδη περιοχή που αναβλύζουν πολλά νερά. Άλλη εκδοχή είναι πως το τοπωνύμιο οφείλεται στον Ιωάννη Γκούρα, οπλαρχηγό της Ελληνικής Επανάστασης.
Η Γκούρα ήταν γνωστή ήδη από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης για τις οργανωμένες κομπανίες χτιστών. Σύμφωνα με τον λόγιο Ιωάννη Ρίζο Ραγκαβή, το 1853 ζούσαν στην Γκούρα 609 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνταν κυρίως με την καλλιέργεια δημητριακών και την παραγωγή κρασιού. Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην Γκούρα αρκετοί κτηνοτρόφοι που προέρχονταν από τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο. Σήμερα, οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και δευτερευόντως με τις καλλιέργειες και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών.
Αξιοθέατo της Γκούρας είναι το αρχοντικό του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου – Γκούρα, το οποίο βρίσκεται στην μεγάλη και όμορφη πλατεία. Εκεί είναι χτισμένη και η επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία του χωριού.
Την παραμονή των Χριστουγέννων αναβιώνει στην πλατεία η παραδοσιακή γιορτή των «Γουρουνοκαβγάδων» με άφθονο κρασί, σπιτική φασολάδα και χοιρινά μεζεδάκια που συνοδεύονται με μουσική και χορούς γύρω από μεγάλες φωτιές.