Το Γεωργίτσι είναι χωριό της Λακωνίας, χτισμένο αμφιθεατρικά στη βορειοανατολική πλευρά του Ταϋγέτου σε υψόμετρο 950 – 1100 μέτρων. Η πανοραμική θέα από τα βουνά της Αρκαδίας, την πεδιάδα της Σπάρτης και τον Λακωνικό κόλπο έχουν χαρίσει στο χωριό το προσωνύμιο «Μπαλκόνι του Ταϋγέτου».
Η ονομασία του οφείλεται πιθανότατα στον άρχοντα Γεωργίτση, στον οποίο παραχωρήθηκε η περιοχή κατά το αποικιακό σύστημα των «Προνοιών» κατά την εποχή του Δεσποτάτου του Μυστρά. Τα χρόνια της ακμής του χωριού ήταν από το 1750 ως το 1914.
Πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού απλώνεται πυκνό δάσος από καστανιές και σε μεγαλύτερα υψόμετρα δάσος από έλατα και μαυρόπευκα. Κάτω από το χωριό και κατεβαίνοντας προς την πεδιάδα υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοδέντρων και σε πολλά σημεία πλάτανοι που μαρτυρούν την παρουσία νερού.
Είναι ένα γραφικό χωριό με όμορφη πλατεία που προσφέρει ωραία θέα, μικρά δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια και πολλά σημεία που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη. Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου είναι χτισμένος μέσα στο βράχο στο πάνω μέρος του χωριού και έχει εικόνες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, δίπλα σε ιστορικό μοναστήρι που διαλύθηκε το 1833, χτίστηκε το 1619 μ.Χ. και απέκτησε προνόμια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στον εξωτερικό τοίχο είναι ζωγραφισμένοι οι Αρχάγγελοι σε φυσικό μέγεθος και από πάνω επιγραφή που αναφέρει ότι οι Αρχάγγελοι, το δεσποτικό και ο σταυρός του τέμπλου έγιναν επί της ηγεμονίας του ιερέα Γερμανού (Κούτση) το 1824. Το εσωτερικό του ναού κοσμούν παραστάσεις των προφητών, του Αγίου Νικολάου, του προφήτη Ηλία, των Αγίων Θεοδώρων, της Γέννησης του Χριστού κ.ά. Στη βρύση και τη γύρω περιοχή διοργανώνεται πανηγύρι στις 20 Ιουλίου.
Στο χωριό σώζονται τα ερείπια από το σπίτι του Πέτρου Ρούμπου, ζωγράφου και γλύπτη, που γεννήθηκε στο χωριό το 1873 και άφησε πίσω του σημαντικό καλλιτεχνικό έργο τόσο στη γενέτειρά του όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Στο Γεωργίτσι έφτιαξε 16 μοναδικές εικόνες στην εκκλησία της Υπαπαντής.
Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι το δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1933 από το σύλλογο Γεωργιτσάνων Αμερικής «Ο Σωκράτης», σε σχήμα Γ με 2 προαύλια, ένα για τα κορίτσια και ένα για τα αγόρια, καθώς και οι αλευρόμυλοι που βρίσκονται σε δύο ρέματα στο χωριό. Στην πάνω γειτονιά έχει στηθεί Μνημείο για τους αεροπόρους που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και στην κάτω πλατεία το Μνημείο των πεσόντων του 1912-1922 αλλά και του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.
Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν από το Γεωργίτσι όμορφα μονοπάτια που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε απότομες πλαγιές, κατάφυτα δάση και φαράγγια, θαυμάζοντας γραφικές βρύσες, πέτρινα σκαλοπάτια και έναν μεγάλο καταρράκτη.
Το Γεωργίτσι φημίζεται για την παραγωγή τσίπουρου και κάθε χρόνο διοργανώνεται στην είσοδο του χωριού η Γιορτή Τσίπουρου, στην τοποθεσία Καρβουνόρεμα κάτω από πανύψηλα πλατάνια, που συγκεντρώνει πολλούς έμπορους και καταναλωτές από τη Σπάρτη, τα γύρω χωριά, αλλά και από την Αθήνα.
Φωτό: https://www.youtube.com/watch?v=5kE90jxYy34