Το χωριό Φαραί, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, ή Φαρές είναι χτισμένο σε υψόμετρο 132 μέτρων στην περιοχή που βρισκόταν η ομώνυμη αρχαία πόλη της Αχαΐας. Το σημερινό χωριό υπάγεται στον Δήμο Ερυμάνθου και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 466 κατοίκους.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Λαλικώστα και οφείλεται στον πρώτο οικιστή του χωριού που είχε έρθει μαζί με συγχωριανούς του από το παλιό ομώνυμο ορεινό χωριό (νυν Βεραίικα). Στις Φαρές ακόμα υπάρχει η συνοικία Βεραίικα ως ανάμνηση των πρώτων κατοίκων που ήρθαν από το παλιό χωριό. Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα κάτοικοι του χωριού μιλούσαν τα αρβανίτικα.
Η αρχαία πόλη Φαραί ιδρύθηκε, κατά τη μυθολογία, από τον Φάρητο, γιος της Φιλοδάμειας και εγγονό του Δαναού και βρισκόταν πενήντα στάδια απόσταση από την Πάτρα, δηλαδή περίπου 9 χιλιόμετρα, στις όχθες του ποταμού Πείρου. Η πόλη ήταν μέλος του Κοινού των Αχαιών και της Αχαϊκής Συμπολιτείας και ο Παυσανίας αναφέρει ότι υπήρχαν σε αυτήν Αγορά με περίβολο, μαρμάρινο άγαλμα του Αγοραίου Ερμή και το «Χρηστήριο», ένας βωμός όπου όποιος ήθελε πήγαινε για να πάρει χρησμό από τον θεό. Επίσης, υπήρχε πηγή με το ιερό ύδωρ του Ερμή και άλσος με υπεραιωνόβια πλατάνια δίπλα στον Πείρο.
Στην περιοχή έχουν έρθει στο φως διάφορα ευρήματα όπως λείψανα του αρχαίου οικισμού, υπέργειο Ρωμαϊκό λουτρό, τεχνικοί τύμβοι και Μυκηναϊκοί τάφοι.
Στις Φαρές υπάρχουν πολλά παραδοσιακά σπίτια και πηγάδια. Στην πλατεία του χωριού ξεχωρίζει ο πέτρινος ναός που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου.
Κάθε χρόνο, στις αρχές του Σεπτέμβρη, διοργανώνεται γιορτή κρασιού με το χωριό να υποδέχεται πλήθος κόσμου από όλη τη γύρω περιοχή.