Το Εμπόριο είναι ένα γραφικό χωριό του Δήμου Εορδαίας, χτισμένο αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Μουρίκι μέσα σε καστανιές και πεύκα. Ήταν κεφαλοχώρι και κέντρο εμπορίου της περιοχής και σε αυτό το γεγονός οφείλει το όνομά του που έχει παραμείνει αναλλοίωτο ανά τους αιώνες.
Ο οικισμός βρίσκεται στις παρυφές ενός παλαιού κάστρου και αποτελεί τη συνέχεια παλαιότερων οικισμών γύρω από αυτή την οχυρή θέση, με τα ίχνη τους να έχουν έρθει στο φως και να μαρτυρούν την ύπαρξη κατοίκησης στην περιοχή τουλάχιστον από τη Νεολιθική εποχή. Αρχαιολογικά ευρήματα του 5ου αιώνα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης.
Σε παλιά χειρόγραφα κείμενα, το Εμπόριο αναφέρεται ως ένας εύφορος τόπος, με πολλά νερά, πλούσια βλάστηση και φιλόξενους κατοίκους. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν το μοναδικό αξιόλογο κέντρο της χριστιανοσύνης και για 100 χρόνια, από το 1760 έως το 1860, ήταν έδρα του μητροπολίτη των Μογλενών και στη συνέχεια του αρχιερατικού επισκόπου.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των κατοίκων του Εμπορίου στην Επανάσταση του 1821 και στον Μακεδονικό Αγώνα. Ξεχωριστός αγωνιστής της Επανάστασης ήταν ο μεγαλέμπορος και πολιτευτής Χατζής Ευστάθιος Ρέτζης, ο οποίος προσπάθησε να επεκτείνει το κίνημα στην Κύπρο και διοργάνωσε την εκστρατεία του Λιβάνου ως αντιπερισπασμό.
Στο χωριό κατοικούσαν μέχρι το 1923 οικογένειες μουσουλμάνων, οι οποίοι με την ανταλλαγή πληθυσμών έφυγαν και αντικαταστάθηκαν από Έλληνες πρόσφυγες που προέρχονταν από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της εθελοντικής πληθυσμιακής ανταλλαγής μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, κάποιοι κάτοικοι μετανάστευσαν στη Βουλγαρία.
Μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο, το χωριό άρχισε να χάνει μέρος του πληθυσμού του με κάποιους κατοίκους να μεταναστεύουν στα αστικά κέντρα και στο εξωτερικό. Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν και εργάστηκαν στα εργοστάσια της ΔΕΗ που δημιουργήθηκαν στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Σήμερα, το Εμπόριο είναι σημαντικός αγροτουριστικός προορισμός της περιοχής χάρη στο πλούσιο φυσικό του περιβάλλον.
Αξιοθέατα του Εμπορίου είναι τα σωζόμενα παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια, η γραφική του πλατεία, τα στενά δρομάκια με τις βρύσες και ο εντυπωσιακός ναός του Αγίου Μηνά, πολιούχου του χωριού. Ο Άγιος Μηνάς χτίστηκε στα θεμέλια παλαιότερου ναού το 1815 και είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής με ξύλινη στέγη. Έχει υπέροχες αγιογραφίες βυζαντινής και μακεδονίτικης τεχνοτροπίας και εικόνες που έφεραν οι πρόσφυγες από την Αργυρούπολη του Πόντου. Στο προαύλιό του δεσπόζουν αντίγραφα του Πύργου του Γαλατά και του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινούπολης.
Κάθε χρόνο, ο Σύλλογος Γυναικών «Άγιος Μηνάς» διοργανώνει στην κεντρική πλατεία του Εμπορίου «Γιορτή Κάστανου» όπου προσφέρονται κάστανα και κρασί και ακολουθεί γλέντι με ορχήστρα και χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής.