Η Δύστος είναι χωριό της Νότιας Εύβοιας που αποτελεί τη συνέχεια της ομώνυμης αρχαίας δρυοπικής πόλης που βρισκόταν σε λόφο ανατολικά της λίμνης Δύστου. Ο σημερινός οικισμός υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και έχει 586 κατοίκους (απογραφή 2011), οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η αρχαία Δύστος φαίνεται ότι υπήρχε από τα χρόνια της νεολιθικής εποχής μέχρι τα χρόνια του Χριστιανισμού και ήταν γεωργικός οικισμός που αναπτύχθηκε στη μικρή αλλά εύφορη πεδιάδα. Γύρω από τη λίμνη σώζονται ερείπια, που μαρτυρούν την ύπαρξη σπουδαίων αγροτικών οικισμών. Στην πόλη υπήρχε ακρόπολη, η οποία κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας, ενισχύθηκε με ένα φρουριακό περίβολο για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας η περιοχή που βρίσκεται η Δύστος ήταν τσιφλίκι Τούρκου της Χαλκίδας και μετά την απελευθέρωση αγοράστηκε από ιδιώτη. Η περιοχή απαλλοτριώθηκε το 1910 και διανεμήθηκε στους κάτοικους της περιοχής.
Αξιοθέατα της Δύστου είναι ο βενετσιάνικος πύργος που σώζεται σε άριστη κατάσταση, ένας διατηρητέος ανεμόμυλος και η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου ή Μεσοσπορίτισσας που βρίσκεται στην παρυφή του λόφου κοντά στον πύργο.
Η λίμνη της Δύστου, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν καλυφθεί από καλαμιώνες που η ανάπτυξή τους ευνοείται από τη ρύπανση με τις χημικές ουσίες της γεωργίας. Κάποτε κατέφθαναν χιλιάδες πουλιά κάθε άνοιξη, αλλά πλέον η παρουσία τους έχει ελαττωθεί. Ωστόσο, εξακολουθεί να δέχεται μεγάλα κοπάδια από λευκούς πελαργούς και ερωδιούς, ενώ αποτελεί τόπο συνάντησης πολλών ειδών πτηνών, αμφίβιων και ερπετών.