Χτισμένος αμφιθεατρικά στις δυτικές πλαγιές των Βαρδουσίων σε υψόμετρο 1000 μέτρων, ο Δάφνος περιβάλλεται από ελατόδασος, καρυδιές, καστανιές, πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Δωρίδος και κατά την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός του ήταν 170 κάτοικοι.
Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Βοστινίτσα που στα σλάβικα σημαίνει τόπος μελισσών. Το σημερινό του όνομα είναι το αρχαίο όνομα του ποταμού Μόρνου.
Λίγο έξω από το χωριό υπάρχουν τα Βοστινισιώτικα λιβάδια, το μεγαλύτερο οροπέδιο των Βαρδουσίων με μήκος δέκα χιλιόμετρα και άνοιγμα μέχρι 900 μέτρα. Η περιοχή αποτελεί ιδανικό βοσκοτόπι καθώς έχει και πολλές πηγές. Κάποτε βοσκούσαν εκεί περίπου 15-20 χιλιάδες πρόβατα, τα οποία τον χειμώνα τα κατέβαζαν στην Αττική και επέστρεφαν την άνοιξη οδοιπορώντας για πολλές μέρες.
Η βασιλική με τρούλο του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται στην πλατεία με τα μεγάλα πλατάνια χτίστηκε το 1760 και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μεταβυζαντινό μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο ναός ανακατασκευάστηκε με δωρεά του ιδιοκτήτη της ΦΑΓΕ Κυριάκου Φιλίππου που καταγόταν από τον Δάφνο.
Αξιόλογο κτίριο είναι και το παλιό διώροφο σχολείο που χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα με κληροδότημα Συγγρού. Λίγο έξω από το χωριό, στη θέση «Μάρμαρα», σώζονται μαρμάρινα ερείπια πύργου ενώ σε άλλο σημείο του Δάφνου έχουν έρθει στο φως ίχνη αρχαίου οικισμού και τάφων.
Το φυσικό τοπίο του Δάφνου προσφέρει όμορφες φυσιολατρικές διαδρομές στον Ελατιά, δηλαδή στο ελατοδάσος, περίπατο περιμετρικά της Λίμνης του Μόρνου και βόλτα στον ποταμό Κόκκινο με τους ορμητικούς καταρράκτες.
Φωτό: http://orinidorida.blogspot.com/