H Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στην ανατολική πλαγιά του υψώματος Αλογοβούνι, σε υψόμετρο 120 μέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τον Αστακό και 40 χιλιομέτρων από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Το όνομά της, που σημαίνει χρυσός τόπος, οφείλεται στο γόνιμο έδαφος και στο ήπιο κλίμα της περιοχής.
Η πρώτη αναφορά στο χωριό προέρχεται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα το 1521, χρονιά που κατοικείτο από 89 οικογένειες. Κοντά στο χωριό σώζεται ο πύργος όπου έμενε ο Τούρκος αγάς, ο οποίος κατείχε τα καλύτερα χωράφια της περιοχής.
Ανατολικά του χωριού, σε ένα ύψωμα γνωστό ως «κάστρο» ήταν χτισμένη η αρχαία Κορόντα, μία από τις σημαντικότερες πόλεις των Ακαρνάνων που χρονολογείται γύρω στο 1800 π.Χ. Τα ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη της πόλης σε αυτό το σημείο είναι απομεινάρια της ακρόπολης, όστρακα της Μεσολιθικής εποχής, δύο θολωτοί τάφοι της Υστεροελλαδικής εποχής, κυκλώπεια τείχη, η αγορά με πολλά ενδιαφέροντα κτίσματα, μια θαυμάσια δεξαμενή και ο ναός που είναι κτίσμα του 4ου π.Χ. αι. δωρικού ρυθμού και περίπτερος, αφιερωμένος σε γυναικεία θεότητα. Επίσης, στην περιοχή έχουν βρεθεί κοσμήματα, νομίσματα και αγγεία.
Οι κάτοικοι της Χρυσοβίτσας είχαν ενεργό συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821 με ξεχωριστή την παρουσία του Νικολού Ζορμπά σε πολλές μάχες. Τον Οκτώβριο του 1824 έμεινε στο χωριό για αρκετές μέρες ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος προκειμένου να ξεκουραστεί και να αναρρώσει από την αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε.
Το 1943 ιταλικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Χρυσοβίτσα, σκότωσαν και έκαψαν πολλούς γέροντες και έκαψαν το χωριό σε αντίποινα για την αιχμαλωσία όλης της ιταλικής δύναμης από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, λίγες μέρες νωρίτερα, στην Τσαμπουρνιά.
Απέναντι από το χωριό, κοντά στο αρχαίο κάστρο της Κορόντας και σε έναν καταπράσινο λόφο, στέκει το ερειπωμένο εκκλησάκι των Ταξιαρχών και το νέο ομώνυμο εκκλησάκι που κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου υποδέχεται πλήθος κόσμου για να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία και μετά να γευτεί το περίφημο παραδοσιακό ραβανί που φτιάχνεται στην περιοχή του Ξηρομέρου.