Ο Χείμαρρος είναι χωριό των Σερρών, χτισμένο στα νοτιοδυτικά της λίμνης Κερκίνης και δυτικά του ποταμού Στρυμόνα. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ηράκλειας και κατά την απογραφή του 2011 είχε 740 κατοίκους με κύρια απασχόληση την παραγωγή γεωργικών προϊόντων και την κτηνοτροφία.
Η ιστορία του χωριού ξεκίνησε πριν από την Τουρκοκρατία, περίοδο που κατοικούνταν από λίγους ντόπιους. Μετά την τουρκική κατάκτηση εγκαταστάθηκαν στο χωριό και Τούρκοι που ζούσαν σχετικά αρμονικά με τους Έλληνες, έχοντας η κάθε κοινότητα τον δικό της μαχαλά: οι ντόπιοι στην πάνω γειτονιά και οι Τούρκοι στην κάτω γειτονιά. Αρκετοί, μάλιστα, Έλληνες, εργάζονταν στα μεγάλα χωράφια των Τούρκων ως εργάτες.
Το 1918 εγκαταστάθηκαν στον Χείμαρρο Έλληνες από την Ανατολική Θράκη, ενώ με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας οι Τούρκοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και στη θέση τους ήρθαν Πόντιοι πρόσφυγες.
Μέχρι το 1922 το χωριό είχε την τουρκική ονομασία Κοπροβά που προερχόταν από τις λέξεις κοπρ που σημαίνει γέφυρα και οβά που σημαίνει κάμπος εύφορος. Το τοπωνύμιο Χείμαρρος δόθηκε από τον δάσκαλο του χωριού και γενικό διευθυντή βορείου Ελλάδος Θεόδωρο Φωτεινόπουλο επειδή η κοντινή ρεματιά γεμίζει κατά περιόδους νερό και σχηματίζεται χείμαρρος.
Το χωριό πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου προς τιμήν της εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1932.
Φωτό: https://mapio.net/ (by Giorgos Kiassas)