H Ατσική βρίσκεται στο κέντρο της μεγάλης πεδιάδας της Λήμνου κοντά στο αεροδρόμιο και σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού, τη Μύρινα. Είναι κεφαλοχώρι του νησιού με περίπου 850 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το εμπόριο. Εκεί έχουν επίσης την έδρα τους ένα εργοστάσιο αναψυκτικών και ένα εργαστήριο ζαχαροπλαστικής που διοικείται από τον γυναικείο συνεταιρισμό του χωριού.
Το όνομα του χωριού προέρχεται από την αρχαία ονομασία Αττική ‒που έγινε αργότερα Ατσική με τον γλωσσολογικό ιδιωματισμό του τσιτακισμού‒ και λέγεται ότι δόθηκε από τους Αθηναίους κληρούχους τον 4ο ή 5ο π.Χ. αιώνα σε ανάμνηση της πατρίδας τους ή κατά άλλη εκδοχή επειδή φύτεψαν αττικές (ελαιόδεντρα) στον εύφορο κάμπο της περιοχής. Η πρώτη αναφορά στον οικισμό με το ίδιο όνομα είναι σε έγγραφο της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους το 1284.
Η Ατσική έχει μεγάλη παράδοση στην τέχνη της πέτρας, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα αξιόλογα κτίσματα του χωριού, που χαρακτηρίζονται από μια διακοσμητική ταινία με ανάγλυφο στη στέψη. Εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής είναι η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής, που χτίστηκε το 1868. Κοσμείται από ένα υπέροχο διώροφο καμπαναριό, το μεγαλύτερο του νησιού, το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 1928 από τον λιθογλύπτη Ιωάννη Φωτιάδη που καταγόταν από τη Σαμψούντα και είχε εγκατασταθεί στην Ατσική. Λένε, μάλιστα, ότι η αρχική καμπάνα ήταν ρώσικη, ζύγιζε 400 κιλά και όταν χτυπούσε ακουγόταν πεντακάθαρα σε πολύ μεγάλη ακτίνα μέχρι τα γύρω χωριά, γι’ αυτό αναγκάστηκαν να την αντικαταστήσουν. Πολύ όμορφη είναι και η παλιά πέτρινη κρήνη που χρονολογείται από το 1911.
Κοντά στο χωριό βρίσκεται η παραλία του Αγίου Ερμόλαου όπου κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του ομώνυμου ξωκλησιού διοργανώνονται αθλητικές εκδηλώσεις και χοροεσπερίδα.
Φωτό: https://limnos.mobi/