Η Ασίνη είναι ένα παραδοσιακό αργολικό χωριό, χτισμένο στους πρόποδες ενός βουνού που έχει σχήμα αβγού και στην κορυφή του βρίσκεται το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Η Ασίνη που φέρει το όνομα της ομώνυμης αρχαίας πόλης απέχει 8 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και έχει περίπου 1.000 κατοίκους.
Η αρχαία Ασίνη κατοικήθηκε τα πρώτα χρόνια της Εποχής του Χαλκού και έφτασε στην ακμή της στα Μυκηναϊκά χρόνια, αποτελώντας μάλιστα λιμάνι των Μυκηνών. Το 700 π.Χ, κυριεύθηκε και λεηλατήθηκε από τους Αργείους. Αναφορά στην Ασίνη γίνεται στην Ιλιάδα του Ομήρου με τους Ασίνιους να συμμετέχουν στον Τρωικό πόλεμο μαζί με τον βασιλιά τους, ενώ ο Γιώργος Σεφέρης αναφέρεται στην καταστροφή της αρχαίας πόλης στο ποίημά του «ο Βασιλιάς της Ασίνης».
Η κατασκευή των τειχών της Ακρόπολης, ερείπια των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα, πιθανολογείται ότι έγινε το 300 π.Χ. από τον βασιλιά της Μακεδονίας, Δημήτριο τον Πολιορκητή. Έχουν δύο εισόδους με την κύρια πύλη να βρίσκεται στα βόρεια και τη δευτερεύουσα στα ανατολικά. Τα τείχη επισκευάστηκαν κατά τη βυζαντινή περίοδο τον 6ο-7ο μ.Χ. αιώνα και κατά τη διάρκεια της Β’ Ενετοκρατίας (1686-1715). Η τελευταία παρέμβαση έγινε κατά τη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής (1941-1943) όταν κατασκευάστηκαν οχυρωματικές προσθήκες, τάφροι και πέτρινες κλίμακες.
Επί Τουρκοκρατίας η Ασίνη ονομαζόταν Τζεφέραγα από το όνομα του Αγά Τζεφέρ και έλαβε την ονομασία της αρχαίας πόλης το 1902.
Η Ασίνη έχει παραδοσιακά χτισμένες κατοικίες που βρίσκονται ανάμεσα σε πλούσιους πορτοκαλεώνες και ελαιώνες. Ενδιαφέρον αξιοθέατο της Ασίνης είναι ο βυζαντινός ναός της Μονής Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που βρίσκεται δίπλα σε έναν κατεστραμμένο τριώροφο πύργο. Ο ναός έχει αγιογραφίες των μεταβυζαντινών χρόνων και κτητορική επιγραφή που αναφέρει ότι αγιογραφήθηκε ξανά το 1570 άρα θα λειτουργούσε αρκετά χρόνια νωρίτερα.
Το χωριό διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή για τους επισκέπτες που έρχονται να απολαύσουν την ηρεμία του χωριού και τις πανέμορφες, πεντακάθαρες παραλίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Η παραλία της Αρχαίας Ασίνης ή Παραλία Καστράκι απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό, ενώ πολύ κοντά είναι και το Τολό.
Φωτό: https://www.nafplion-tour.gr/