Η Ασέα αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω και Κάτω Ασέα. Η Κάτω Ασέα είναι χτισμένη στην άκρη ενός όμορφου κάμπου, πάνω στον οδικό άξονα Τρίπολης – Μεγαλόπολης και η Άνω Ασέα, το παλιό χωριό, είναι χτισμένο στα ορεινά, σε απόσταση 5 χιλ. Η περιοχή της Άνω Ασέας είναι κατάφυτη, με δάση από καστανιές και πεύκα.
Η ιστορία της Ασέας αρχίζει, σύμφωνα με τα ευρήματα των ανασκαφών, από την προϊστορική περίοδο και οφείλει το όνομά της στον Ασεάτη, γιο του βασιλιά της Σπάρτης Λυκάωνα. Από την ευρύτερη περιοχή πήγαζαν οι ποταμοί Ευρώτας και Αλφειός. Η πόλη συμμετείχε στη μάχη των Πλαταιών κατά των Περσών (479 π.Χ.) και στη μάχη της Μαντινείας (362 π.Χ.). Είχε προσχωρήσει στην Αρκαδική Oμοσπονδία που συνέστησε ο Επαμεινώνδας και έπαιξε σημαντικό ρόλο λόγω της στρατηγικής της θέσης, ενώ οι Ασεάτες βοήθησαν στην ίδρυση της Μεγαλόπολης. Τον 3ο αιώνα π.Χ. προσχώρησε στην Αχαϊκή Συμπολιτεία και απέκτησε το δικαίωμα κοπής χάλκινων νομισμάτων ως ανταμοιβή των υπηρεσιών που προσέφερε. Τέτοια νομίσματα εκτίθενται σήμερα στο Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και μέχρι τη δεκαετία του 1920 που πήρε πάλι την αρχαία της ονομασία, η Ασέα ονομαζόταν Καντρέβα. Είχε μεγάλη συμμετοχή στον αγώνα της απελευθέρωσης του 1821 και στην οργάνωση των αγωνιστών. Ο καπετάν Ηλίας Μπονάρος που ήταν στην ομάδα του Κολοκοτρώνη είχε δημιουργήσει ένοπλο σώμα που αποτελούνταν από Καντρεβαίους αλλά και αγωνιστές των γύρω χωριών. Από την Καντρέβα καταγόταν και ο Σωτήρος Οικονόμου, κουμπάρος του Πάνου Κολοκοτρώνη, που διατηρούσε σώμα από εκατό συγχωριανούς του ακολουθώντας τον Θ. Κολοκοτρώνη σε όλους τους αγώνες του και στη συνέχεια τον γιο του Γενναίο. Οι σημαντικότερες μάχες στις οποίες συμμετείχαν οι ντόπιοι αγωνιστές ήταν στη μάχη του Βαλτετσίου στις 12-13 Μαΐου 1821 που κατέληξε σε μία από τις μεγαλύτερες νίκες της επανάστασης, στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, στη μάχη στα Δερβενάκια, στην πολιορκία της Πάτρας.
Στα αξιοθέατα του χωριού συμπεριλαμβάνονται το Σπετσεροπούλειο άλσος που βρίσκεται πάνω σε μικρό ύψωμα, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το παλιό δημοτικό σχολείο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει το αστεροσκοπείο της Ασέας που δημιουργήθηκε από τον Σύλλογο Αστροφυσικής Ασέας με δωρεές μελών, ιδρυμάτων, κατοίκων και φίλων της επιστήμης και αποτελείται από ένα διώροφο κυλινδρικό κτήριο με ξύλινη επένδυση και θόλο αλουμινίου διαμέτρου 3,6 μέτρων. Τα καλοκαίρια ο σύλλογος διοργανώνει επιστημονικές διαλέξεις και αστρονομικές παρατηρήσεις στην Ασέα και στα γύρω χωριά.
Σε μικρή απόσταση από τον λόφο της Ασέας βρίσκεται η πηγή του Αλφειού στην οποία αναφέρεται και ο Παυσανίας και είναι γνωστή ως Φραγκόβρυσο η Φραγκόβρυση. Στον λόφο του Αγιολιά πάνω από το χωριό σώζονται τα θεμέλια δωρικού ιερού, ενώ λίγο πιο χαμηλά στον λόφο τα απομεινάρια ενός ανεμόμυλου.
Η Ασέα είναι ο τόπος καταγωγής του ποιητή Νίκου Γκάτσου και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το σπίτι της οικογένειας θα κηρυχθεί μνημείο και θα μετατραπεί σε μουσείο.
Στην Άνω Ασέα, ο τοπικός σύλλογος διοργανώνει κάθε Αύγουστο τη γιορτή της πατάτας που συνοδεύεται από μουσική, γουρνοπούλα και φυσικά νόστιμες πατάτες της περιοχής. Επίσης, έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια το Φεστιβάλ της Ασέας με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιείται με τη φροντίδα του Συλλόγου των Ασεατών της Αθήνας.
Φωτό: Γενική άποψη http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/places/asea.htm
Το σπίτι του Νίκου Γκάτσου που πρόκειται να γίνει μουσείο (https://www.arcadikanea.gr/2021/01/12/asea-mnimeio-to-spiti-spoydaioy-ni/)