Το Αρδάνιο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πάνω στην παλιά εθνική οδό που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τα βορειότερα χωριά του Έβρου. Απέχει 42 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη και 11 χιλιόμετρα από τον συνοριακό σταθμό Κήπων. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, έχει 306 μόνιμους κατοίκους.
Η πλειονότητα των κατοίκων είναι πρόσφυγες από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη. Το χωριό, μάλιστα, οφείλει το τοπωνύμιό του σε παράφραση του χωριού Ροδώνι της Ανατολικής Θράκης, τόπο καταγωγής αρκετών κατοίκων του. Η παλιότερη ονομασία του ήταν Σαρχανλή και κατοικείτο μόνο από μουσουλμάνους μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών το 1924. Τότε οι μουσουλμάνοι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό και στη θέση τους ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες πρόσφυγες.
Η περιοχή ταυτίζεται πιθανότατα με την αρχαία Δύμη και έχουν βρεθεί αρχαϊκά αγγεία και σαρκοφάγος του 2ου αιώνα. Κοντά στο χωριό σώζεται μια τοξωτή καμάρα της ρωμαϊκής εποχής, η οποία επί Τουρκοκρατίας ονομαζόταν Κεμέρ, δηλαδή ζωνάρι, καμάρα.
Αξιοθέατα κοντά στο Αρδάνιο είναι το μοναστήρι της Παναγίας Κοσμοσώτειρας και το Βυζαντινό Υδραγωγείο των Φερών.
Κάθε χρόνο, την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα, γίνεται στο χωριό μεγάλο λαϊκό πανηγύρι προς τιμήν της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία φέρει και το όνομα Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.