Το Ανθηρό είναι ένα ορεινό χωριό της Καρδίτσας, χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, στην περιοχή της Αργιθέας στην καρδιά των Θεσσαλικών Αγράφων. Αποτελεί το κεφαλοχώρι του Δήμου Αργιθέας με 167 μόνιμους κατοίκους (κατά την απογραφή του 2011) που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.
Η κατοίκηση στο Ανθηρό, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, είναι συνεχής για περισσότερα από 1.000 χρόνια αλλά ένα μέρος των κατοίκων έφτασε και εγκαταστάθηκε εκεί το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Αρχικά βρισκόταν σε άλλη τοποθεσία, εκεί που σήμερα βρίσκεται ο οικισμός της Σπηλιάς, αλλά για άγνωστη αιτία μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση. Η μεγάλη του ακμή ήταν κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και στην απογραφή των Οθωμανών αναφέρεται ως Bokovic. Αυτή η ονομασία, Μπουκοβίτσα, ήταν και το παλιότερο τοπωνύμιο του χωριού, σλαβικής προέλευσης, που σημαίνει το δάσος της βελανιδιάς ή οξιάς. Έχει διατυπωθεί, ωστόσο, και η άποψη ότι προέρχεται από τη λέξη μπούκα που σημαίνει στενό πέρασμα.
Στην πλατεία του Ανθηρού με τον αιωνόβιο πλάτανο, τις λεύκες και τη θέα προς το φαράγγι, δεσπόζει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Εκεί βρίσκονται επίσης δύο παραδοσιακά καφενεία και το Βυζαντινό – Ιστορικό – Λαογραφικό και Εκκλησιαστικό Μουσείο του Ανθηρού. Αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία κοντά στο Ανθηρό είναι η μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη το 1682, με εξαιρετικής τεχνοτροπίας ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του 17ου και του 18ου αιώνα, και η Μονή Κατουσίου (Γέννηση της Θεοτόκου) που χρονολογείται γύρω στο 1600 και έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού. Το μοναστήρι έχει θαυμάσια αρχιτεκτονική και υπέροχες τοιχογραφίες.
Στο Ανθηρό σώζονται λίγα διώροφα πετρόκτιστα σπίτια των αρχών του 20ού αιώνα που χτίστηκαν από Ηπειρώτες μαστόρους. Φυσικά αξιοθέατα της περιοχής του Ανθηρού είναι η Πηγή της Γκούρας με τα κρυστάλλινα νερά, τα πανύψηλα πλατάνια, τον παλιό μύλο και την κρεμαστή γέφυρα. Σε όλη την περιοχή γύρω από το χωριό, η φύση είναι μοναδική καθώς απλώνονται πλούσια δάση με οξιές και έλατα. Αξιοθέατα είναι επίσης το πετρόχτιστο γεφύρι του Κοράκου και τα σπήλαια «Κλεφτόβρυση» και «Σταυρός».
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Ανθηρού διοργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις κυρίως το καλοκαίρι που το χωριό γεμίζει από κόσμο. Το μεγαλύτερο από τα πολλά πανηγύρια είναι αυτό της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου του Ανθηρού, στις 26 Ιουλίου.
Φωτό: https://argithea.gov.gr/