H Αλέα (παλαιότερα Πιαλί) είναι ένα από χωριά που βρίσκονται στον κάμπο της Τεγέας. Το όνομά του το οφείλει στην Αλέα Αθηνά, που λατρευόταν στην αρχαία Τεγέα.
Είναι ένα γραφικό χωριό με εντυπωσιακά κτίσματα, αρχοντικά, πετρόκτιστες οικίες και πολύ πράσινο. Το χωριό έχει ζωή όλες τις εποχές του χρόνου, αφού πέρα από το γυμνάσιο και το λύκειο, λειτουργεί και γεωργική σχολή.
Στην Αλέα λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με ενδιαφέροντα εκθέματα αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας με σημαντικά ευρήματα από την περιοχή.
Τα ερείπια του μεγαλοπρεπούς ιερού της Αλέας Αθηνάς βρίσκονται στην άκρη του χωριού. Το ιερό του ναού της Αλέας Αθηνάς και κυρίως ο ναός στη σημερινή του μορφή αποτελεί κτίσμα του α’ μισού του 4ου αιώνα π.Χ. και είναι έργο του Πάριου γλύπτη και αρχιτέκτονα Σκόπα. Ο ναός ήταν ο μεγαλύτερος της Πελοποννήσου μετά τον ναό του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία. Κάτω από τον ναό βρέθηκαν λείψανα ναϊκής κατασκευής των αρχαϊκών χρόνων.
Κοντά στο σημερινό χωριό πιστεύεται ότι βρισκόταν και η αρχαία πολίχνη Αλέα. Ο αρχαίος οικισμός ήταν χτισμένος στον δρόμο που ένωνε την Αργολίδα με την Αρκαδία. Εκτός από το ναό της Αθηνάς, υπήρχαν και οι ναοί της Εφεσίας Άρτεμης και του Διονύσου, όπου οργανώνονταν κάθε χρόνο γιορτές προς τιμή του θεού.
Φωτό: Τα ερείπια του Ιερού της Αλέας Αθηνάς στην άκρη του χωριού. http://tegeatikos.gr/el/mivillages/aalea.html (Τεγεατικός Σύνδεσμος)