Η Αγία Τριάδα είναι χτισμένη στο κέντρο του Αργολικού κάμπου σε μια περιοχή γεμάτη πορτοκαλεώνες. Βρίσκεται σε απόσταση 7 χιλιομέτρων από το Άργος και 10 χιλιομέτρων από το Ναύπλιο και έχει περίπου 1.100 κατοίκους.
Το χωριό ονομαζόταν παλιότερα Μπέρμπακα, τοπωνύμιο που πιθανότατα προέρχεται από τον Φραγκοκαθολικό επίσκοπο Κορίνθου Wilhelm von Meerbeke ο οποίος έμεινε για αρκετά χρόνια σε μοναστήρι της περιοχής. Στη θέση του μοναστηριού αυτού βρίσκεται σήμερα η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, από τους σημαντικότερους βυζαντινούς ναούς της περιόδου των Κομνηνών, που ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του τετρακιόνιου στραυροειδούς με τρούλο και χτίστηκε είτε στο τέλος του 12ου είτε στα μέσα του 13ου αιώνα.
Για το τοπωνύμιο Μπέρμπακα έχουν εκφραστεί άλλες δύο θεωρίες. Η μία υποστηρίζει ότι προέρχεται από το όνομα του Τούρκου στρατηγού Αμπαρμπέκυ (ή Ομάρ Μπακύ) και η άλλη ότι έχει αρβανίτικη προέλευση και σημαίνει εύφορη κοιλάδα.
Σύμφωνα με το κατάστιχο Φαντέικ του 1688 κατά τη δεύτερη περίοδο της Βενετοκρατίας, η Κοίμηση της Θεοτόκου μαζί με το εκκλησάκι του Αγίου Θεοδοσίου είχαν παραχωρηθεί από τον Μοροζίνι στον επίσκοπο Ρεθύμνης Χορτάτση, ο οποίος μετά την πτώση της Κρήτης το 1699 είχε εγκατασταθεί στην Πελοπόννησο. Επί Τουρκοκρατίας τα κτήματα της εκκλησίας ανήκαν στους κατοίκους της περιοχής.
Οι κάτοικοι της Αγίας Τριάδας συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα για την ελευθερία κατά την Επανάσταση του 1821 και μάλιστα το χωριό αναφέρεται στα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη. Επίσης, πολλοί κάτοικοι συμμετείχαν στους δύο παγκόσμιους πολέμους και αρκετοί έχασαν τη ζωή τους στη μάχη. Προς τιμήν τους έχει στηθεί μνημείο πεσόντων στην κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδας.
Πολιούχος του χωριού είναι η Αγία Τριάδα από την οποία έχει πάρει και το όνομά του. Η εκκλησία με το ψηλό καμπαναριό δεσπόζει στη μεγάλη πλατεία του χωριού και εορτάζει του Αγίου Πνεύματος με ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιοχής να πραγματοποιείται προς τιμήν της.
Στην Αγία Τριάδα λειτουργεί Επιμορφωτικός Σύλλογος με μακρόχρονη παρουσία στα δρώμενα του χωριού και πλούσια πολιτιστική και εκπαιδευτική δράση.
Φωτό: https://www.nafplio.gr/