H Αγία Ειρήνη είναι οικισμός της κοινότητας Επανωχωρίου Σελίνου. βρίσκεται στα βορειοδυτικά ταυ χωριού σε μια καταπράσινη κοιλάδα και στους πρόποδες του βουνού Αποπηγάδι. Σήμερα κατοικείται από 102 περίπου άτομα.
Το όνομα του οικισμού προήλθε από την ομώνυμη παλιά βυζαντινή εκκλησία, που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.
Η Αγία Ειρήνη είναι ιδιαίτερα γνωστή για το μεγάλο επιβλητικό και άγριο φαράγγι, που συναντάμε εδώ. Είναι γνωστό σαν Αγιερινιώντικο φαράγγι, βρίσκεται νότια του χωριού και στους γκρεμούς του φυτρώνουν πολλά αρωματικά βότανα.
Τον καιρό της Τουρκοκρατίας υπήρξε το καταφύγιο πολλών κατατρεγμένων από τους Τούρκους Χριστιανών. Στην είσοδό του μάλιστα, στη θέση Πολλά Σπιτάκια υπάρχουν σήμερα χαλάσματα παλιών σπιτιών. Στα ανατολικά αυτής της θέσης υπάρχει ένα στενό πέρασμα η Φυγού, απ’ όπου οι Έλληνες διέφυγαν προς τον Ομαλό. Λέγεται, ακόμα, ότι τα δύσκολα εκείνα χρόνια, όσοι κατατρεγμένοι αγωνιστές ήθελαν να καταφύγουν προς το θρυλικό οροπέδιο του Ομαλού και γενικά προς τα Λευκά Όρη, έπρεπε πρώτα να συνεννοηθούν με τους κατοίκους της Αγίας Ειρήνης.
Εκτός από την παλιά βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην περιοχή συναντάμε ακόμα πολλές άλλες εκκλησίες, το ίδιο παλιές και αρκετά αξιόλογες. Ο Άγιος Ιωάννης είναι μια μισοερειπωμένη εκκλησία, όπου έχουν διασωθεί μερικές αξιόλογες αγιογραφίες. Η εκκλησία αυτή δε λειτουργείται σήμερα. Δίπλα από την Αγία Ειρήνη, στο Μεσοχώρι, είναι ένα μικρό βυζαντινό αλλά ερειπωμένο εκκλησάκι, που έχει μερικές αγιογραφίες και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Μισοερειπωμένες είναι ακόμα οι εκκλησίες της Αγίας Ειρήνης στη θέση Καμάρα και η διμάρτυρη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, που είναι αφιερωμένη και στον Άγιο Ιωάννη. Αυτή η τελευταία εκκλησία είναι βυζαντινή, αλλά η στέγη της έχει πέσει, παρ’ όλα αυτά, όμως, στους τοίχους της σώζονται ακόμα μερικές αγιογραφίες. Ακόμα, στον Ομαλό υπάρχει η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, ηλικίας 150 περίπου χρόνων. Εδώ υπήρχαν πολλές παλιές εικόνες εξαιρετικής τέχνης, που δυστυχώς τις έκλεψαν, γύρω στα 1979-80. Σήμερα τις έχουν αντικαταστήσει με καινούριες. Υπάρχουν ακόμα και δύο νέες εκκλησίες, ο Άγιος Δημήτριος και ο Άγιος Κωνσταντίνος, στην Κάτω Συκιά.
Κοντά στο χωριό υπάρχει σήμερα μια τρύπα, που ονομάζεται «Χιονότρυπα». Λέγεται, ότι μέσα στη σπηλιά υπάρχει συνεχώς χιόνι και πριν από λίγα χρόνια ζούσαν εδώ αίγαγροι, αγρίμια που σήμερα έχουν αποσυρθεί προς το Φαράγγι της Σαμαριάς.
*Στοιχεία από 15ετή έρευνα 1980-1995.
Φωτογραφία: https://el.wikipedia.org