Το Άδενδρο είναι χτισμένο ανάμεσα στους ποταμούς Αξιό και Λουδία, εκεί όπου βρισκόταν ο αρχαίος οικισμός της Βοττιαίας, της τρίτης κατά σειρά περιοχής που ενσωματώθηκε στο Μακεδονικό βασίλειο. Σήμερα υπάγεται στον Δήμο Χαλκηδόνος και απέχει περίπου 37 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ο οικισμός ονομαζόταν Κιρτζιλάρ. Από το 1870 με εντολή του Σουλτάνου ξεκίνησε η κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων από και προς τη Δύση και το Κιρτζιλάρ αποτέλεσε έναν από τους σταθμούς της γραμμής Θεσσαλονίκη – Μοναστήρι. Ο σιδηροδρομικός σταθμός παρέμεινε και μετά την απελευθέρωση για να εξυπηρετεί πλέον τις εκτεταμένες νέες σιδηροδρομικές γραμμές του ελληνικού κράτους, ενώ από το 2007 ο σταθμός του Άδενδρου εξυπηρετεί τον προαστιακό σιδηρόδρομο προς Λάρισα, Έδεσσα και Θεσσαλονίκη.
Στους αυτόχθονες κατοίκους του Άδενδρου προστέθηκαν προ το τέλος του 19ου αιώνα λίγοι Βλάχοι και πρόσφυγες που προέρχονταν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη. Ο οικισμός είχε μεγάλη ευμάρεια χάρη στα πρόσφορα εδάφη του Δέλτα και τη διακίνηση προϊόντων και εμπορευμάτων μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι σήμερα οι αγροτικές καλλιέργειες ρυζιού και βαμβακιού και η κτηνοτροφία.
Η κεντρική εκκλησία του οικισμού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αθανάσιο. Μέχρι το 1996 λειτουργούσε ο παλιός ομώνυμος ναός ο οποίος χτίστηκε την εποχή της Τουρκοκρατίας, πιθανότατα το 1806 σύμφωνα με τη χρονολογία που είναι σκαλισμένη σε έναν λίθο στο αέτωμά του. Οι τοιχογραφίες του χρονολογούνται μεταξύ των ετών 1867-1868 και αποτελούσαν προσφορά των μπέηδων της εποχής.
Φωτό: https://www.topoikaitropoi.gr/