Ο Αδάμαντας, το λιμάνι της Μήλου, είναι χτισμένος στη δεξιά πλευρά του όρμου του νησιού και αποτελεί ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Απέχει 4 χιλιόμετρα από την Πλάκα, την πρωτεύουσα της Μήλου. Κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 1.347 κατοίκους.
Ο οικισμός δημιουργήθηκε το 1824 από Κρήτες που έφτασαν κυνηγημένοι από τα Σφακιά μετά την αποτυχημένη επανάστασή τους εναντίον των Τούρκων. Οι σημερινοί τους απόγονοι ονομάζονται «Μηλοκρητικοί».
Στη παραλία του Αδάμαντα, σε βάθος περίπου 30 μ. διακρίνονται ίχνη αρχαίων κτισμάτων που μαρτυρούν ότι εκεί υπήρχε αρχαιότατος οικισμός που καταβυθίστηκε λόγω καθίζησης του εδάφους.
Κοντά στο λιμάνι βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, η οποία χτίστηκε τον 17ο αιώνα. Έχει ιδιόμορφη αρχιτεκτονική με τις άκρες και τα τόξα του καμπαναριού της να είναι επηρεασμένα από τα γοτθικά μοτίβα και τα υπέρθυρα και οι παραστάτες της είναι διακοσμημένα με γλυπτά παραδοσιακά και θρησκευτικά μοτίβα. Διαθέτει σπάνιες εικόνες, ενώ εκεί βρίσκεται και Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μήλου. Η Αγία Τριάδα είχε δημιουργηθεί αρχικά για να λειτουργήσει ως μοναστήρι με το όνομα της Παναγίας της Θεοφανής, αλλά το 1839 την αγόρασαν Κρήτες πρόσφυγες και την έκαναν την εκκλησία του χωριού τους. Εντυπωσιακή είναι και η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του Aδαμαντινού λόφου. Είναι σκεπασμένη με καμάρες και έχει έναν όμορφο τρούλο.
Στον Αδάμαντα βρίσκεται το Μεταλλευτικό Μουσείο Μήλου που έχει ως στόχο να τιμήσει και να προβάλει τη μεταλλευτική ιστορία καθώς και τη γεωλογική και φυσική κληρονομιά του νησιού. Κοντά στον Αδάμαντα υπάρχει στρατιωτικό κοιμητήριο Αγγλογάλλων του Κριμαϊκού πολέμου, καθώς το λιμάνι ήταν τότε το ορμητήριο του γαλλικού στόλου. Ακόμη και σήμερα, μια φορά το χρόνο καταπλέει πολεμικό πλοίο του Γαλλικού στόλου για να αποτίσει φόρο τιμής προς τους νεκρούς.
Οι κοντινές παραλίες είναι η Λαγκάδα με χρυσόλευκη άμμο και η τεράστια παραλία του Παπικινού με πεντακάθαρα ρηχά νερά και υπέροχη αμμουδιά.
Φωτό: http://www.milos-tours.gr/what-to-see-do/villages/adamantas.php