Μενού Κλείσιμο

Δρακοβούνι Αρκαδίας

To Δρακοβούνι είναι ορεινό χωριό του Δήμου Γορτυνίας, χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Ρουσίκο στο βόρειο τμήμα του ορεινού όγκου του Μαινάλου, σε υψόμετρο περίπου 767 μέτρων.

Παλαιότερα ονομαζόταν «Γλόγοβα» που έχει σλαβική ρίζα και είναι συνώνυμη του δέντρου της Τρικοκκιάς που έχει άσπρα άνθη και αγκάθια. Το χωριό χτίστηκε από Σλάβους νομάδες και ίσως το ονόμασαν έτσι επειδή στην περιοχή ευδοκιμούσε το συγκεκριμένο φυτό. Η νέα ονομασία προέρχεται από το όμορο ομώνυμο βουνό της περιοχής.

Το Δρακοβούνι κάηκε δύο φορές κατά το παρελθόν. Την πρώτη από τον Ιμπραήμ, το 1825, και τη δεύτερη από τους Γερμανούς το 1944, μετά τη μάχη της Γλόγοβας. Η μάχη της Γλόγοβας, στις 20 Απριλίου 1944, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ένοπλου αγώνα του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους. Μία μεγάλη στρατιωτική δύναμη Γερμανών και ταγματασφαλιτών, ξεκίνησε για εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο στην περιοχή Γορτυνίας και Μαντινείας, προς το Μαίναλο. Όταν εμφανίστηκαν στον δρόμο προς Βαλτέτσι, τα τμήματα του ΕΛΑΣ, με ένα αριστουργηματικό, επιτελικά καταστρωμένο σχέδιο, κύκλωσαν τον εχθρό, τον αιφνιδίασαν και τον διέλυσαν. Στο πεδίο της μάχης έπεσαν νεκροί 180 Γερμανοί και πιάστηκαν 19 αιχμάλωτοι. Από τον ΕΛΑΣ σκοτώθηκαν 13 αντάρτες και τραυματίστηκαν 19. Το μνημείο που έχει στηθεί στη θέση «Βέλικα» θυμίζει στον επισκέπτη τη θυσία των αγωνιστών κατά του κατακτητή, ενώ κάθε χρόνο εορτάζεται στο Δρακοβούνι η επέτειος της μάχης.

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η καλαίσθητη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, ενώ έχει ανακαινιστεί το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, που χτίστηκε το 1840. Από τη θέση που βρίσκεται το ξωκλήσι, η θέα είναι απέραντη προς το φαράγγι του Θεοκτίστου και το Χελμό. Στα όρια με την Κερπινή δεσπόζει μονότοξο πέτρινο γεφύρι, που μαρτυρά την απαράμιλλη τέχνη των μαστόρων της πέτρας που άφησαν τη σφραγίδα τους.

 

Φωτό: http://drakovouni.blogspot.com/