Μενού Κλείσιμο

Κορνοφωλιά Έβρου

H Κορνοφωλιά είναι χωριό του Έβρου, χτισμένο σε μια καταπράσινη λοφοπλαγιά, στον εθνικό δρόμο που οδηγεί στο Σουφλί.

Η ονομασία του προέρχεται από τις πολλές κουρούνες, δηλαδή τα κοράκια, που φώλιαζαν στις φτελιές που βρίσκονταν πάνω από το παλιό πηγάδι του χωριού. Έτσι, ονόμαζαν οι Έλληνες κάτοικοι τον τόπο τους από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ενώ οι Τούρκοι το έλεγαν Ντερβεν Καραμπουρνάρ, δηλαδή Μαυροπήγαδο της Κλεισούρας από τη στενωπό και το πηγάδι που υπάρχει μέχρι σήμερα δίπλα στην κεντρική πλατεία.

Οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από έναν άλλο οικισμό που βρισκόταν στην όχθη του Έβρου, αλλά τον εγκατέλειψαν εξαιτίας μιας θανατηφόρας επιδημίας. Στην περιοχή του χωριού έχουν βρεθεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα από τη ρωμαϊκή εποχή που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Επίσης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο εκτίθεται ένα θραύσμα ανάγλυφης αναθηματικής στήλης που απεικονίζει χέρι που κρατά ένα κλαδί και στο επάνω μέρος του αναγράφεται η επιγραφή «ΚΥΡΙΩ ΕΒΡΩ».

Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Κορνοφωλιάς είναι το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο οποίο βρίσκεται εικόνα-αντίγραφο της Παναγίας της Πορταΐτισσας από τη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους. Η φήμη της θαυματουργής εικόνας, η οποία λέγεται ότι είναι έργο του περίφημου αγιογράφου Μανουήλ Πανσέληνου, προσελκύει πλήθος προσκυνητών.