Ο Βρονταμάς είναι ένα πεδινό χωριό της Λακωνίας που βρίσκεται σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από τη Σπάρτη. Ο κάμπος του Βρονταμά διασχίζεται από τον ποταμό Ευρώτα. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Ευρώτα και στην απογραφή του 2011 αριθμούσε 784 κατοίκους. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία, ειδικά η καλλιέργεια ελαιόδεντρων και η αμπελουργία, ενώ αρκετοί ασχολούνται επίσης με την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.
Ο Βρονταμάς αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα με χρήματα καταγόμενων από το χωριό που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική. Οι κατοικίες του χωριού έχουν την τυπολογία και αρχιτεκτονική των Λαγκαδιανών μαστόρων.
Σε απόσταση 5 περίπου χιλιομέτρων από τον Βρονταμά βρίσκεται το Παλαιομονάστηρο, ένα σπηλαιώδες εγκαταλελειμμένο παλιό μοναστήρι. Οι παλιότερες τοιχογραφίες του χρονολογούνται στον 12ο αιώνα και οι πιο πρόσφατες στον 16ο αιώνα. Πιθανολογείται ότι αρχικά ήταν ένα απλό ασκηταριό που υπήρχε από το τέλος του 10ου αιώνα. Εκεί κρύφτηκαν οι κάτοικοι του Βρονταμά το 1825 όταν ο Ιμπραήμ πασάς λεηλατούσε την Πελοπόννησο, αλλά οι Τούρκοι τους ανακάλυψαν και τους πολιόρκησαν. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν γενναία και φώναξαν «οι Βρονταμίτες ζωντανοί, Τούρκους δεν προσκυνάνε». Οι Τούρκοι, στις 15 Σεπτεμβρίου 1825, αφού άνοιξαν τρύπες στον βράχο και έριξαν από την οροφή της σπηλιάς αναμμένα κλαδιά με αποτέλεσμα να πεθάνουν από ασφυξία 400 κάτοικοι του χωριού. Η μνήμη τους τιμάται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου.