Οι Αμύκλες βρίσκονται στην πεδιάδα του Ευρώτα, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη. Το όνομά τους προέρχεται από την αρχαία πόλη Αμύκλαι, τα ερείπια της οποίας είναι 2 χιλιόμετρα νοτιοοανατολικά του χωριού.
Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν και Σκλαβοχώρι ονομασία που προερχόταν από τη λέξη Σλαβοχώρι επειδή είχαν εγκατασταθεί εκεί Σλάβοι ή κατά μία άλλη εκδοχή το χωριό «σκλαβώθηκε» στο πένθος όταν Πάρις έκλεψε την Ωραία Ελένη και πήρε αυτό το τοπωνύμιο.
H αρχαία πόλη Αμύκλαι ιδρύθηκε από τον Αμύκλα της Σπάρτης, γιο του Λακεδαίμονα, τέταρτο μυθικό βασιλιά της Λακωνίας. Πιθανολογείται ότι ο ιερός χώρος των Αμυκλών ήταν ο πρώτος οργανωμένος μυητικός και λατρευτικός ιερός τόπος στον Ελλαδικό χώρο. Στον οικισμό βρισκόταν και το Ιερό του Απόλλωνα, όπου μέσα στο τέμενός του περιέκλειε τον τύμβο του Υάκινθου, εραστή του Απόλλωνα τον οποίο σκότωσε κατά λάθος ρίχνοντας τον δίσκο. Το ιερό ήταν επιβλητικό, μαρμάρινο και περίτεχνα διακοσμημένο κτίριο του 6ου αι. π.Χ., με το 14,5 μέτρων άγαλμά του να ξεπερνά κατά πολύ σε ύψος το αρχιτεκτονικό οικοδόμημα. Ο κολοσσιαίος θρόνος του θεού φιλοτεχνήθηκε τον 6ο αι. π.Χ. από το φημισμένο αρχιτέκτονα Βαθυκλή που καταγόταν από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας. Οι μελετητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το άγαλμα, προϋπήρχε στη θέση αυτή τουλάχιστον μισό αιώνα προτού κατασκευαστεί ο θρόνος. Ο Παυσανίας, στην περιήγησή του στη Λακωνία τον 2ο αιώνα π.Χ. είχε εντυπωσιαστεί από το μέγεθος, τη μορφή και τον πλούσιο διάκοσμο του ναού. Στον χώρο υπάρχουν, επίσης, αναθηματικά αγαλματίδια της προ-Μυκηναϊκής και Γεωμετρικής περιόδου. Σε κοντινή απόσταση βρέθηκε και ο περίφημος θολωτός τάφος του Βαφειού με τα δύο χρυσά κύπελλα. Κάθε χρόνο στο τέλος της άνοιξης ή στα μέσα του καλοκαιριού γιορτάζονταν τα Υακίνθια που κρατούσαν τρεις μέρες. Επίσης, οι κάτοικοι των αρχαίων Αμυκλών λάτρευαν τον Διόνυσο. Γνωστά σε όλο τον κόσμο ήταν οι Αμυκλάδες που ήταν υποδήματα πολυτελείας και η αμυκλαϊκή πορφύρα.
Στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφίας που έχει στηθεί από τον Σύλλογο Κυρίων Αμυκλών και στην οποία αποτυπώνεται η πορεία των κατοίκων από το1900 έως το 1975.