Το Λιδωρίκι βρίσκεται σε ένα όμορφο φυσικό τοπίο ανάμεσα στην Γκιώνα και στα Βαρδούδια, πολύ κοντά στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου που δημιουργήθηκε για την ύδρευση της Αθήνας. Αποτελεί διοικητικό κέντρο όλης της περιοχής της Δωρίδας και αριθμεί 1.000 περίπου κατοίκους.
Η ιστορία του Λιδωρικίου αρχίζει από την εποχή των Δωριέων, όπως μαρτυράει το πλήθος των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής (αρχαία φρούρια, οικισμοί). Με τους Δωριείς σχετίζονται τόσο η ονομασία της περιοχής της Δωρίδας όσο και του Λιδωρικίου. Στα μεσαιωνικά χρόνια το Λιδωρίκι αποτελούσε το κέντρο της τοπικής αντίστασης κατά των Σλάβων επιδρομέων. Από την εποχή του Λέοντα Στ´, του Σοφού (865-912 μ.Χ.) η ορθόδοξη Επισκοπή του Λιδωρικίου ανακόπτει τη Λατινική διείσδυση στην περιοχή και οι Λιδωρικιώτες (οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του) ανθίστανται σε Φράγκους και Καταλανούς. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας γνώρισε μεγάλη ακμή και έγινε καταφύγιο για πολλούς καπεταναίους και κλεφταρματολούς. Το 1571 οι κάτοικοί του συμμετείχαν στο πρώτο επαναστατικό κίνημα που έγινε στη Δωρίδα χωρίς όμως επιτυχία. Αποτέλεσε κέντρο δράσης του Αθανάσιου Διάκου -ο οποίος μάλιστα φυλακίσθηκε από τους Τούρκους σε ένα σπίτι του χωριού αλλά κατάφερε να δραπετεύσει και ξαναγύρισε στο βουνό-, του Οδυσσέα Ανδρούτσου, του Γεώργιου Καραϊσκάκη και άλλων οπλαρχηγών. Γι’ αυτό το λόγο το χωριό καταστράφηκε πολλές φορές από τους Τούρκους.
Στις 28 Μαρτίου του 1821, οι Σκαλτσοδήμος, Λιδωρίκης, Μαργέλλος, με τις ευλογίες του Παπα – Γιώργη Πολίτη από τη Σεργούλα κήρυξαν την επανάσταση κατά των Τούρκων στην Αγία Παρασκευή. Αυθημερόν έπεσε το Λιδωρίκι, το πρώτο τουρκικό κέντρο, που απελευθερώθηκε στη Ρούμελη. Στη συνέχεια άλλαξε χέρια αρκετές φορές για να απελευθερωθεί οριστικά από τον Τζαβέλλα το 1828.
Το 1944 το Λιδωρίκι έζησε τη μεγαλύτερη καταστροφή του όταν οι Γερμανοί το έκαψαν ολοσχερώς και σκότωσαν πέντε ηλικιωμένους κατοίκους ως αντίποινα για την ήττα που υπέστησαν από αντάρτες του ΕΛΑΣ στις Καρούτες.
Αξιοθέατα του χωριού είναι ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής με το επιβλητικό καμπαναριό, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο και η όμορφη πλατεία της Βάθειας με τα πλατάνια. Ενδιαφέροντα σημεία κοντά στο Λιδωρίκι είναι το φρούριο και τα υπολείμματα της αρχαίας Καλλίπολης που καταστράφηκε το 279 π.Χ. από τους Γαλάτες, το φράγμα και η λίμνη του Μόρνου.