Οι Φίλιπποι είναι ένας θρακικός οικισμός με πλούσια ιστορία, συνυφασμένη με την πορεία των Αρχαίων Φιλίππων μέσα στον χρόνο. Μια ιστορία που σηματοδοτήθηκε από δύο σπουδαίες προσωπικότητες, τον Φίλιππο Β’, βασιλιά της Μακεδονίας, ο οποίος κατέκτησε την πόλη και της έδωσε το όνομά του το 356 π.Χ. και τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος ίδρυσε στους Φιλίππους την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος το 49/50 μ.Χ. Ο σύγχρονος οικισμός των Φιλίππων υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Καβάλας και στην απογραφή του 2011 καταγράφηκαν 894 κάτοικοι.
Πιθανολογείται ότι η παλιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Σατρικινή. Κατοικούνταν από Θράκες, Μακεδόνες και Ρωμαίους που είχαν κοινή γλώσσα την Ελληνική και πίστη τη χριστιανική. Ήταν το οικονομικό κέντρο της αρχαίας πόλης με πολλά μεταλλεία και πλούσια αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία. Μετά την παρακμή και την ερήμωση των παλιών Φιλίππων ο οικισμός συνέχισε να υπάρχει.
Στα τέλη του 17ου αιώνα οι σημερινοί Φίλιπποι ονομάζονταν Σελιάν και είχαν μουσουλμάνους κατοίκους, οι οποίοι εξισλαμίστηκαν βίαια το 1770 αλλά συνέχισαν να ομιλούν την ελληνική γλώσσα . Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν οι κάτοικοι στόχος των Κομιταζήδων που από το 1900 και έπειτα προσπαθούσαν να τους εκβουλγαρίσουν. Το 1922 έφτασαν στο χωριό οι πρώτοι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη, ενώ το 1924 με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που όριζε η Συνθήκη της Λωζάνης, οι μουσουλμάνοι έφυγαν για να μετεγκατασταθούν στην Τουρκία. Τότε ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία και Σαρακατσάνοι που είχαν εκεί κοντά τις βοσκές τους και αποφάσισαν να εγγραφούν στην κοινότητα. Οι Σαρακατσάνοι έμειναν αρχικά σε καλύβες και από τις αρχές του 1960 έφτιαξαν σπίτια και άρχισαν να ασχολούνται και με τη γεωργία.
Τον Οκτώβριο του 1941 γράφτηκε μια μαύρη σελίδα στην ιστορία των Φιλίππων, καθώς 25 κάτοικοι εκτελέστηκαν από τις βουλγαρικές δυνάμεις Κατοχής, ενώ ο οικισμός βομβαρδίστηκε από δυνάμεις πυροβολικού του βουλγαρικού στρατού ως αντίποινα για το ξέσπασμα της εξέγερσης της Δράμας.
Σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής είναι φυσικά ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων με τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Ο περίβολος των τειχών της πόλης ξεκινούσε από την κορυφή του λόφου και καθώς προχωρούσε στη νότια πλαγιά περιέκλειε στους πρόποδες του λόφου ένα τμήμα της πεδιάδας. Η αρχαιότερη φάση του περιβόλου ανάγεται στην εποχή του Φιλίππου Β΄ και η νεότερη στα χρόνια του Ιουστινιανού Α΄(527 – 565 μ.Χ.). To συνολικό μήκος της της περιμέτρου των τειχών που ενισχυόταν από πύργους έφτανε τα 3,5 χλμ.. Τα ερείπια που έχουν έρθει στο φως με τις ανασκαφές ανάγονται στην ελληνιστική, τη ρωμαϊκή, τη βυζαντινή και την παλαιοχριστιανική περίοδο. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η ρωμαϊκή αγορά, οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές, τμήματα των τειχών της πόλης και το περίφημο αρχαίο θέατρο στο οποίο λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι το φεστιβάλ Φιλίππων με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.
Άλλο ένα σημαντικό μνημείο των Φιλίππων είναι οι Βραχογραφίες που είναι χαραγμένες σε επίπεδες επιφάνειες βράχων πάνω σε έναν λόφο. Είναι παραστάσεις που ανάγονται στην Εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου και απεικονίζουν ζώα, εργαλεία, ανθρώπινες φιγούρες και αντικείμενα, ίσως σε μια πρώτη προσπάθεια του ανθρώπου να εκφραστεί καλλιτεχνικά.