Μενού Κλείσιμο

Ορμένιο Έβρου

Το Ορμένιο είναι η βορειότερη κατοικημένη περιοχή της Ελλάδας, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Στο χωριό, μάλιστα, λειτουργεί τελωνείο που σηματοδοτεί το μοναδικό οδικό πέρασμα στη γείτονα χώρα. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Ορεστιάδας και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 557 κατοίκους.

Στα βυζαντινά χρόνια το Ορμένιο ήταν σημαντική πόλη και ονομαζόταν Τζερμιάνου, ενώ μετά την κατάκτησή της από τους Βούλγαρους ονομάστηκε Τσερνομένιο. Εκεί γεννήθηκε το 500 μ.Χ. ο Βελισάριος, ο οποίος διετέλεσε στρατηγός του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού και το 532 μ.Χ  κατέστειλε τη Στάση του Νίκα. Σε ένα ύψωμα κοντά στο χωριό σώζονται υπολείμματα βυζαντινού φρουρίου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1371 έγινε στο Ορμένιο η Μάχη του Έβρου ανάμεσα στα ενωμένα χριστιανικά έθνη που αποτελούνταν από Σέρβους, Βούλγαρους και Έλληνες και στον Οθωμανικό στρατό. Η νίκη των Τούρκων σε εκείνη τη μάχη έχει χαρακτηριστεί από τους ιστορικούς ως η σημαντικότερη οθωμανική νίκη πριν από το 1453.

Το 1921 εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία και την Ανατολική Θράκη.

Στο χωριό, σε αίθουσα της κοινότητας, μπορεί κανείς να δει μια λαογραφική συλλογή με σπάνια εκθέματα.

Το Ορμένιο γιορτάζει του Αγίου Γεωργίου διοργανώνοντας μεγάλο πανηγύρι το οποίο συγκεντρώνει πολύ κόσμο από την ευρύτερη περιοχή.