Αμφιθεατρικά κτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Αφροδισίου, σε υψόμετρο 750 μ., η Κοντοβάζαινα είναι περιτριγυρισμένη από ένα καταπράσινο περιβάλλον με πολλά νερά. Το χωριό των 386 κατοίκων έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, καθώς έχει πολλά πέτρινα σπίτια, γεφύρια, βρύσες και νερόμυλους. Είναι οργανωμένη σε τέσσερις συνοικίες: της Αγίας Τριάδος, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Δημητρίου και του Αγίου Κωνσταντίνου.
Για την προέλευση του ονόματός της υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει ότι μια Κυρά της περιοχής, η Μονοβύζα, της οποίας ο πύργος ταυτίζεται με το φρούριο της Άκοβας όπου είχε έδρα η Βαρωνία του Gautier de Rosieres έδωσε το όνομά της στο χωριό. Η δεύτερη εκδοχή θέλει το όνομα «Κοντοβάζαινα» να προέρχεται από κάποιον Φράγκο αξιωματούχο (Conte Vasain).
Σε απόσταση 4 χιλ. από την Κοντοβάζαινα, λίγο πιο κάτω από την κορυφή του Αφροδίσιου όρους (τοποθεσία Άγιος Πέτρος) σώζονται τα ερείπια του αρχαίου ιερού της Αφροδίτης Ερυκίνης που χρονολογείται στον 7ο αιώνα π.Χ. Ήταν ένα Ιερό που επικοινωνούσε με την Αρχαία Ψωφίδα και Θελπούσα , όπου στις πηγές της «πλάκας» λούζονταν οι αθλητές κατά την αρχαιότητα πριν πάνε στο στάδιο της Ολυμπίας για να αγωνιστούν. Λέγεται ότι εκεί υπήρχε και σημαντικό μαντείο.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η περιοχή λειτούργησε ως εργαστήριο όπλων και μπαρούτης στον Κονοσό κοντά στα Μπαρουξέικα σπίτια, αλλά και ως καταφύγιο. Ανάμεσα μάλιστα, στα πρωτοπαλίκαρα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη αναφέρεται και ο Μπελντέκος από την Κοντοβάζαινα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει είναι ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Νικολάου. Πρόκειται για μονόκλιτη Βασιλική, κτισμένη το 1826, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Στην περιοχή σώζονται επίσης κτίσματα έξι νερόμυλων. Στην έξοδο του χωριού προς το χωριό Βούτση βρίσκεται η Χλια Βρύση, εξαιρετικής τέχνης πετρόκτιστη κρήνη με κιονίσκους, κιονόκρανα και αετωματική απόληξη. Χτίσθηκε το 1895 και ανακαινίσθηκε το 1928 και το 1973.
Κοντά στην Κοντοβάζαινα βρίσκεται η Μονή Παναγίας Κλειβωκάς, γνωστή ως «Το Μετέωρο της Γορτυνίας» που μοιάζει σαν αετοφωλιά πάνω στον απόκρημνο βράχο ύψους άνω των 200 μέτρων. Το περιβάλλον είναι επιβλητικό ενώ η μεγάλη πέτρινη σκάλα ανεβάζει στο προαύλιο της μικρής εκκλησίας, χτισμένης στο στόμιο της σπηλιάς όπου πριν από ένα και πλέον αιώνα βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.
Η Κοντοβάζαινα είναι τόπος καταγωγής του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και του αδελφού του, του ηθοποιού Αλέκου Λειβαδίτη, του Ξενοφώντος Λαμπρόπουλου, ιδρυτή του εμβληματικού πολυκαταστήματος «Αφοί Λαμπρόπουλοι» στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και αρκετών άλλων διακεκριμένων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Βάρδας και οι αδελφοί Δούρου.
Φωτό: https://www.arcadia938.gr/index.php/diafora/proorismoi/23047-kontovazaina-to-omorfotero-xwrio-toy-ladwna-photos