To Κατωμέρι είναι η πρωτεύουσα του Μεγανησίου, του μικρού καταπράσινου νησιού του Ιονίου που βρίσκεται μεταξύ Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένο πάνω σε λόφο με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ορατό από χαμηλά λόγω της παλιότερης ανάγκης των κατοίκων του να προστατευτούν από τους πειρατές.
Το Μεγανήσι των 1.000 περίπου κατοίκων έχει μία πλούσια ιστορία, καθώς κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Το πρώτο όνομα του νησιού ήταν Τάφος και Ταφιάς και ανήκε στις λεγόμενες Ταφίους νήσους. Στις νήσους αυτές βασίλευε, σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Αγχίαλος και στη συνέχεια ο γιος του Μέντης, καρδιακός φίλος του Οδυσσέα, με τη μορφή του οποίου εμφανίστηκε η Αθηνά στον Τηλέμαχο. Οι Ταφίοι ήταν εξαιρετικοί έμποροι και γενναίοι θαλασσοπόροι, ενώ κάποιοι Λατίνοι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ήταν αποικία τους η αρχαία νήσος Καπρία, το σημερινό Κάπρι της Ιταλίας.
Τον 7ο αιώνα, το Μεγανήσι, όπως και η Λευκάδα, καταλήφθηκε από τους Κορίνθιους μέχρι το 197 π.Χ. που κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Μετά την άλωση της Πόλης, το 1204, οι Φράγκοι θέλησαν να το παραχωρήσουν στους Βενετούς, αλλά τελικά προσαρτήθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Από το 1294 έως το 1479 ανήκε στους Φράγκους και στη συνέχεια περιήλθε στους Τούρκους, παραμένοντας υπό την κυριαρχία τους μέχρι το 1684, οπότε και καταλήφθηκε από τους Βενετούς.
Το 1797 το νησί περιήλθε στους Γάλλους και μετά από έναν χρόνο στους Ρωσοτούρκους. Το 1800 ήταν η χρονιά της ίδρυσης της Πολιτείας της Επτανήσου, η οποία διατηρήθηκε μέχρι το 1807. Στη συνέχεια για 2 χρόνια πέρασε στην κυριαρχία των Γάλλων και το 1810 κυριεύτηκε από τους Άγγλους.
Στην Επανάσταση του 1821 το Μεγανήσι συμμετείχε ενεργά και μάλιστα ανέδειξε έναν από τους ικανότερους οπλαρχηγούς, τον Δήμο Τσέλιο, γνωστό ως Γέρο Δήμο όπως αναφέρεται στο ομώνυμο κλέφτικο τραγούδι. Το 1864, μαζί με τα υπόλοιπα Επτάνησα, το Μεγανήσι ενώθηκε με την Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καταλήφθηκε αρχικά από τους Ιταλούς και μετά από τους Γερμανούς. Πολλοί ήταν οι κάτοικοι του νησιού που συμμετείχαν στην αντιστασιακή δράση.
Χαρακτηριστικά του Κατωμερίου, όπως και των άλλων δύο χωριών του νησιού, είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το καταπράσινο τοπίο, η μαγευτική θέα και οι φιλόξενοι κάτοικοι. Επιπλέον, το νησί διαθέτει μοναδικές παραλίες με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά και γραφικά λιμανάκια.