Ο Νέος Πύργος είναι ένα πολύ όμορφο χωριό της Βόρειας Εύβοιας με καλή ρυμοτομία, ωραίο φυσικό περιβάλλον, καταπληκτική παραλία και καλή τουριστική υποδομή. Βρίσκεται πάνω στον δρόμο Ιστιαίας – Αιδηψού και απέχει 2 χιλιόμετρα από τους Ωρεούς και 7 χιλιόμετρα από την Ιστιαία. Στη απογραφή του 2011 αριθμούσε 786 κατοίκους.
Η περιοχή φαίνεται ότι κατοικείτο από τη νεολιθική περίοδο, καθώς έχουν βρεθεί ίχνη οικισμού εκείνης της περιόδου. Στην ίδια θέση υπάρχει οικισμός και οχυρή ακρόπολη των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Σημαντικό εύρημα είναι το αρχαϊκό σύμπλεγμα με αναπαράσταση μάχης του Ηρακλέους με λέοντα.
Το σημερινό χωριό ξεκίνησε να χτίζεται το 1925 για την εγκατάσταση προσφύγων, οι οποίοι προέρχονταν από τον Πύργο της Κωνσταντινούπολης. Σε λίγα χρόνια η περιοχή μετατράπηκε σε πρότυπη αγρόπολη του ελληνικού κράτους και τα άγρια μέχρι τότε εδάφη άρχισαν να καλλιεργούνται.
Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον Νέο Πύργο βρίσκεται η πανέμορφη παραλία της «Νησιώτισσας». Στο άκρο της παραλίας βρίσκεται μια μικρή βραχονησίδα όπου υπάρχουν ερείπια ενός μεσαιωνικού κτίσματος που χρονολογείται από την εποχή της Φραγκοκρατίας, τον 13ο ή τον 14ο αιώνα. Σχετικά με τη χρήση του έχουν διατυπωθεί διάφορες εκδοχές, καθώς θα μπορούσε να είναι βίγλα, φράγκικο εκκλησάκι ή μύλος. Πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με τον Αυστριακό αρχαιολόγο Jojannes Koder, είναι ότι πρόκειται για εκκλησία που χτίστηκε σε δύο διαφορετικές περιόδους. Επίσης, σώζεται ταφική κατασκευή που ταυτίζεται με τον τάφο του Διακόνου Πρωτέκδικου Γεωργίου Καππαδόκη, ο οποίος έλαβε μέρος στη σύνοδο της Φλωρεντίας το 1438 και κατά την επιστροφή του προς την Κωνσταντινούπολη πέθανε στους Ωρεούς.
Ο Νέος Πύργος διαθέτει μια πολύ μεγάλη αμμουδερή παραλία, οργανωμένη και πεντακάθαρη, καθώς και αρκετά καταλύματα που μπορούν να φιλοξενήσουν τους παραθεριστές. Δίπλα στην παραλία βρίσκεται ένας πεζόδρομος και πάρκο.
Κάθε χρόνο τιμάται το ιστορικό εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής με πλήθος κόσμου να παρίσταται στη λειτουργία και να καίει τις πασχαλινές λαμπάδες «για το καλό», όπως έλεγαν οι παλιοί.