Μενού Κλείσιμο

Μεγαπλάτανος Φθιώτιδας

Ο Μεγαπλάτανος είναι ένα εύφορο χωριό με ωραίο κλίμα χάρη στο «μπουγάζι» που φθάνει από τον Παρνασσό. Ανήκει στον Δήμο Λοκρών, απέχει 2 χιλιόμετρα από την Αταλάντη και αριθμεί 418 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και ιδιαίτερα με την αμπελουργία.

Η ιστορία του Μεγαπλάτανου χάνεται στα βάθη των αιώνων, καθώς έχουν έρθει στο φως ευρήματα από τη Μυκηναϊκή εποχή, την Πρωτογεωμετρική περίοδο και την Αρχαϊκή εποχή. Στην Κλασική εποχή δημιουργήθηκαν στην περιοχή φρυκτωρίες για την επιτήρηση των οδικών αρτηριών και την αποστολή σημάτων κινδύνου.

Στις αρχές του 19ου αιώνα το χωριό αναφέρεται στις διηγήσεις του Γάλλου περιηγητή Πουκεβίλ με την ονομασία Σκαντέρ-Αγά, την οποία είχε λάβει πιθανότατα από τον προύχοντα του τόπου εκείνη την εποχή. Διοικητικά το χωριό υπαγόταν στον Καζά Ταλαντίου. Στην περίοδο της Επανάστασης του 1821 κάτοικοι του Μεγαπλάτανου συμμετείχαν ενεργά στον αγώνα κατά των Τούρκων. Στη μάχη της Αταλάντης, τον Νοέμβριο του 1826, ο Γάλλος φιλέλληνας Ολιβιέ Βουτιέ είχε καταλάβει μαζί με τους άνδρες του τον λόφο του Προφήτη Ηλία.

Ο Μεγαπλάτανος είναι χτισμένος μέσα σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον με πλούσια βλάστηση και αποτελεί ιδανικό προορισμό για φυσιολάτρες. Κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Βασιλείου. Στον δρόμο προς την Αταλάντη βρίσκεται αρχαιολογικός χώρος νεκροταφείου.

Κάθε χρόνο, στις 20 Ιουλίου, το χωριό πανηγυρίζει προς τιμήν του Προφήτη Ηλία, στο εκκλησάκι που είναι χτισμένο πάνω στον ομώνυμο λόφο.