To Κοπανάκι είναι ένα γραφικό χωριό χτισμένο στην πεδιάδα του Μελιγαλά, σε υψόμετρο 181 μέτρων. Απέχει 18 χιλιόμετρα από την Κυπαρισσία και θεωρείται γεωγραφικός και οικονομικός κόμβος της Τριφυλίας. Οι 900 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία και ιδιαίτερα με τις ελαιοκαλλιέργειες.
Διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν την ύπαρξη ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή από την Πρωτοελλαδική περίοδο. Ωστόσο, οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν στο Κοπανάκι στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα και προέρχονταν από γειτονικά χωριά.
Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε αρχικά υπό ιταλική και στη συνέχεια υπό γερμανική κατοχή και ήταν το πρώτο χωριό που οργάνωσε αντιστασιακές ομάδες ενάντια στον κατακτητή. Στο σταφιδόσπιτο που βρίσκεται στο Κοπανάκι ιδρύθηκε στις αρχές Ιουλίου του 1941 η Νέα Φιλική Εταιρεία Τριφυλίας, η οποία λίγους μήνες αργότερα συντάχθηκε με το ΕΑΜ.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, μνημείο πεσόντων και πολλά από τα καταστήματα και τους χώρους εστίασης του χωριού. Στο Κοπανάκι υπάρχει ακόμα ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός, εξαίρετο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που αποτελεί κόσμημα της περιοχής, αν και δεν λειτουργεί πια. Το χωριό φημίζεται για τις πηγές του με το εξαιρετικό πόσιμο νερό.
Στο Κοπανάκι γίνεται κάθε Κυριακή παζάρι που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή. Διεξάγεται από τις αρχές του 20ού αιώνα και έχει πάγκους με όλων των ειδών τα προϊόντα, ενώ λίγο πιο πέρα σε γίνεται η ζωοπανήγυρη όπου πωλούνται οικόσιτα ζώα. Θεσμός μαζί με το παζάρι έχει γίνει και το ψήσιμο της γουρνοπούλας που πωλείται με το κιλό και τιμάται ιδιαίτερα από τους πιο μακρινούς επισκέπτες. Το παζάρι του Κοπανακίου αποτέλεσε, μάλιστα, την αφετηρία για να διαδοθεί το ψήσιμο και η πώληση της γουρνοπούλας σε όλη τη Μεσσηνία.