Τα Νέα Ρόδα είναι παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής, χτισμένο στο στενότερο σημείο της χερσονήσου του Άθω. Θεωρείται το μεγαλύτερο προσφυγικό χωριό της βόρειας Χαλκιδικής και το όνομά του υποδηλώνει την καταγωγή των περισσότερων κατοίκων του από τα Ρόδα της Μικράς Ασίας. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Αριστοτέλη και κατοικείται από 1.148 άτομο, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Στην περιοχή είχε ανοιχθεί το 480 π.Χ. διώρυγα με εντολή του Ξέρξη προκειμένου να περάσει ο στόλος του και να αποφύγει τον περίπλου του Άθω. Σήμερα η διώρυγα είναι θαμμένη και η θέση της αποκαλύφθηκε μετά από μελέτη Ελλήνων και Βρετανών μηχανικών. Οι αρχαιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά τη χρήση της από τον στόλο του Ξέρξη και με το πέρασμα των χρόνων επιχωματώθηκε.
Στις αρχές του 20ού αιώνα το χωριό είχε περίπου 200 σπίτια, εκ των οποίων τα 150 ήταν χριστιανικά και τα 50 μουσουλμανικά. Οι διηγήσεις των παλαιότερων λένε ότι το χωριό ήταν εύφορο και πλούσιο σε αλιεύματα, ενώ τα προϊόντα που παρήγαγε και τα ψάρια μεταφέρονταν με καράβια προς την Κωνσταντινούπολη.
Το 1923 έφτασαν πρόσφυγες από τα Ρόδα, ένα παραθαλάσσιο χωριό της Προποντίδας και αργότερα πρόσφυγες από την Καππαδοκία. Σήμερα, στην εκκλησία της Θεοτόκου και του Αγίου Νικολάου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που έφεραν μαζί τους οι πρώτοι πρόσφυγες από τα Ρόδα.
Τα Νέα Ρόδου έχουν μια πεντακάθαρη παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά και στο λιμάνι τους δένουν αλιευτικά σκάφη και εκδρομικά που κάνουν καθημερινά τον περίπλου του Αγίου Όρους.
Κάθε χρόνο, στις 22 και 23 Αυγούστου, διοργανώνεται διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων με παραδοσιακά φαγητά και χορούς της παλιάς πατρίδας. Επίσης, στο τέλος Ιουλίου γίνεται η Γιορτή της Σαρδέλας.