H Πλάκα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού της Λήμνου κοντά στο ακρωτήριο Πλάκα με τις γκριζόμαυρες αλλεπάλληλες πλάκες από όπου πήρε και το όνομά της. Στην περιοχή είχαν αρχικά κτήματα κάτοικοι του Αγίου Υπατίου και της Παλαιόπολης και διέμεναν εκεί κατά διαστήματα για να τα καλλιεργούν. Ο οικισμός ως μόνιμος τόπος κατοικίας δημιουργήθηκε μετά το 1823. Σήμερα, η Πλάκα έχει 310 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.
Το χωριό άρχισε να λειτουργεί ως οργανωμένη κοινότητα μετά το 1860, καθώς πριν δεν αναφερόταν στον κατάλογο φορολογίας όσων ανδρών του νησιού δεν στρατεύονταν. Ο Γερμανός αρχαιολόγος Conze επισκεπτόμενος την περιοχή το 1858 ανέφερε ότι βρήκε μόνο μεμονωμένες καλύβες.
Το αρχικό όνομα του χωριού ήταν Συμφερούπολις και το ονόμασε έτσι ο μητροπολίτης Λήμνου Ιωακείμ ο Γ, επειδή οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν λόγω συμφέροντος να φύγουν από τον Άγιο Υπάτιο και να εγκατασταθούν εκεί. Με αυτή την ονομασία αναφέρεται ελάχιστες φορές σε κοινοτικά έγγραφα μέχρι το 1888 που απεβίωσε ο μητροπολίτης και από εκεί και ύστερα αναφέρεται ως Πλάκα.
Η εκκλησία του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου που χτίστηκε το 1896 με δαπάνες των κατοίκων στη θέση παλιότερου μικρού ναού, ο οποίος πιθανότατα εγκαινιάστηκε από τον μητροπολίτη Ιωακείμ. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του είναι ρυθμού μπαρόκ, χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα και προέρχεται από μονή της Λέσβου.
Στο ακρωτήριο Πλάκα βρίσκεται ο φάρος της Πλάκας με το ύψος του πέτρινου πύργου να φτάνει τα 25 μέτρα και το εστιακό ύψος τα 50 μέτρα. Φτιάχτηκε το 1908 από τη Γαλλική εταιρεία Φάρων, πρωτολειτούργησε με φωτιστικό πετρέλαιο και το 1981 μετατράπηκε σε ηλεκτρικό. Ο περιστροφικός φάρος που η ακτίνα δράσης του φτάνει τα 22 μίλια, είναι από τους σημαντικότερους του Φαρικού Δικτύου της χώρας μας λόγω της στρατηγικής του θέσης στην είσοδο των Δαρδανελίων.
Στην Πλάκα διοργανώνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις και πανηγύρι στη γιορτή του Αγίου Χαραλάμπους. Επίσης κάθε χρόνο γίνεται αντάμωμα Ιμβρίων, καθώς η Πλάκα απέχει μόλις 12 ναυτικά μίλια από την Ίμβρο. Τις δεκαετίες 1970 έως 1990 πολλοί διωγμένοι Ίμβριοι έρχονταν για να αγναντέψουν το νησί τους και σιγά σιγά καθιερώθηκε αντάμωμα των Ίμβριων στην Πλάκα με αναβίωση παραδοσιακών ιμβριακών εθίμων. Το 2003 κτίστηκε γι’ αυτό το σκοπό το ξωκλήσι της Αγίας Άννας που εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ομώνυμο εκκλησάκι που υπήρχε στην Ίμβρο και καταστράφηκε από τους Τούρκους.