H Λεκάνη περιτριγυρίζεται από βουνά και σε αυτή της την τοποθεσία οφείλει το όνομά της. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 740 μέτρων και η ψηλότερη κορυφή της περιοχής, το Τσαλ Νταγ, βρίσκεται στα 1.298 μέτρα ύψος. Απέχει 45 χιλιόμετρα από την Καβάλα και 50 από τη Δράμα και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 485 κατοίκους.
Η παλιότερη ονομασία του χωριού, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ήταν Μούντζιονος και με αυτό το όνομα αναφερόταν μέχρι το 1926 που μετονομάστηκε σε Λεκάνη.
Το χωριό απελευθερώθηκε μαζί με τον υπόλοιπο νομό Καβάλας το 1913 και οι περισσότεροι κάτοικοί του είναι πρόσφυγες από τον Πόντο και απόγονοί τους.
Η κεντρική εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, χτίστηκε το 1938 και είναι βυζαντινού ρυθμού με τρούλο. Σε κοντινή απόσταση από το χωριό, μέσα σε δάσος οξιάς, είναι χτισμένο το παρεκκλήσι της Παναγίας.
Στην ευρύτερη περιοχή του χωριού κυριαρχεί η πλούσια βλάστηση και οι φυσιολάτρες μπορούν να χαρούν τη φύση συναντώντας στη διαδρομή τους πέτρινα γεφύρια, ρεματιές, την πηγή «Μάνα του Νερού» που τροφοδοτούσε την Καβάλα κατά την Τουρκοκρατία και το υδραγωγείο με τις καμάρες.
Η Λεκάνη φημίζεται για τις πατάτες της και κάθε χρόνο, την πρώτη Κυριακή του Σεπτέμβρη, διοργανώνεται η Γιορτή της Πατάτας. Στη γιορτή, η οποία διοργανώνεται υπό τη φροντίδα του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού «Οι Ρίζες», οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά φαγητά με κύριο συστατικό την πατάτα και να διασκεδάσουν με μουσική και συγκροτήματα παραδοσιακών χορών.