H Καλλιθέα αποτελεί έναν από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής χάρη στα πεντακάθαρα νερά της και στη μοναδική της θέση μέσα σε πευκοδάσος, στην οποία οφείλει φυσικά και το όνομά της. Βρίσκεται στο κεντρικό ανατολικό κομμάτι της χερσονήσου της Κασσάνδρας και διαθέτει άρτια τουριστική υποδομή που καλύπτει όλες τις ανάγκες των επισκεπτών.
Πέρα, όμως, από τις παραλίες της και τη νυχτερινή διασκέδαση, η Καλλιθέα έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορία. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως ιερό του Διονύσου και των Νυμφών, τμήμα του ιερού του Άμμωνα Δία που λατρευόταν στην περιοχή των 5ο αιώνα π.Χ. και τη θέση του βωμού. Επίσης, λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό σώζεται η παλαιοχριστιανική εκκλησία του Σωλήνα που χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και διαθέτει υπέροχα ψηφιδωτά δάπεδα με φυτικά και ζωικά θέματα. Το μεσαίο κλίτος της εκκλησίας καταλαμβάνεται από ένα προγενέστερο κτίριο που πιθανολογείται ότι ήταν οίκος μαρτυρίου.
Το σημερινό χωριό δημιουργήθηκε από πρόσφυγες που προέρχονταν από το Μάλτεπε της Προποντίδας και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών. Μέχρι τότε κατοικούσαν εκεί μοναχοί που διοικούσαν την περιοχή ως τσιφλίκι του Ρωσικού μοναστηριού του Αγίου Όρους. Οι νέοι κάτοικοι ονόμασαν το χωριό Νέο Μάλτεπε προς τιμήν της χαμένης τους πατρίδας, ενώ η σημερινή ονομασία δόθηκε το 1946.
Στο κέντρο της Καλλιθέας βρίσκεται η ρωσικού ρυθμού εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που χτίστηκε το 1865. Στην περιοχή υπάρχει, επίσης, αρδευτικό κανάλι των μέσων του 19ου αιώνα.