H Ρεντίνα, η επονομαζόμενη και «βασίλισσα των Αγράφων», είναι παραδοσιακός ορεινός οικισμός της Καρδίτσας, χτισμένος σε υψόμετρο 900 μέτρων στο νότιο άκρο της Πίνδου, στα όρια των νομών Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Με λαμπρό ιστορικό παρελθόν και ακμάζουσα τα παλαιότερα χρόνια αποτελεί την ιστορική έδρα του Δήμου Σοφάδων της Καρδίτσας.
Στην περιοχή που βρίσκεται το χωριό έχουν βρεθεί λείψανα δύο αρχαίων οικισμών, με τον έναν να έχει ταυτοποιηθεί ως οι αρχαίες Αιγγείαι, καθώς και τάφοι του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ. Κατά την αρχαιότητα κατοικούσαν σε αυτή την περιοχή, γύρω από την οροσειρά των Αγράφων, οι Δόλοπες.
Η μεγάλη ακμή της Ρεντίνας σημειώθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, χάρη στα προνόμια που απέκτησε όλη η περιοχή των Αγράφων με τη συνθήκη του Ταμασίου που είχε υπογραφεί στις 10 Μαΐου 1525 μεταξύ του Βεγλέρ Βέη πασά της Λάρισας και των προυχόντων των χωριών των Αγράφων. Εκείνη την εποχή, η Ρεντίνα ήταν ένα από τα πλουσιότερα χωριά των Αγράφων, με την οικονομία της να βασίζεται στην κτηνοτροφία και στη σηροτροφία. Υπολογίζεται ότι τότε κατοικούσαν στο χωριό 450 οικογένειες και λιτουργούσε μεγάλη βιβλιοθήκη και σχολή όπου διδάσκονταν μεταξύ άλλων αρχαία ελληνικά και λατινικά Κατά την Επανάσταση του 1821 σημειώθηκαν πολλές μάχες γύρω από το χωριό.
Την περίοδο της Κατοχής λειτούργησε στο κτίριο του δημοτικού σχολείου Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της ΕΛΑΣ από την οποία αποφοίτησαν 840 αντάρτες με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και 11 γυναίκες.
Στο χωριό σώζονται παλιά πετρόκτιστα αρχοντικά, παραδοσιακές κρήνες και πολλές αξιόλογες παλιές εκκλησίες, όπως ο ναός του Αγίου Γεωργίου με αγιογραφίες που χρονολογούνται από το 1719 και ο ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε το 1725. Το πιο αξιόλογο μνημείο της περιοχής είναι η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου που σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε τον 9ο ή 10ο αιώνα. Ο ναός είναι οθωνικού τύπου με τρούλο και φέρει τοιχογραφίες του 1662, περίτεχνο ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο με τρεις σειρές εικόνων, με σκαλιστά βημόθυρα και προσκυνητάρια με φιλντισένια διακόσμηση. Η μονή διατηρούσε δεσμούς με το Φανάρι, το Άγιο Όρος και τη Ρωσία και συνέβαλλε σημαντικά στη διατήρηση των ελληνικών γραμμάτων και παραδόσεων, καθώς και στις απελευθερωτικές προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής και τους αγώνες των αρματολών.
Στη Ρεντίνα λειτουργούν τρία μουσεία: το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο που λειτουργούσε η Σχολή της ΕΛΑΣ, το Εκκλησιαστικό Μουσείο στο παρεκκλήσι της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και το Λαογραφικό Μουσείο.
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται στη Ρεντίνα η Γιορτή Τσίπουρου που συγκεντρώνει κόσμο από τη γύρω περιοχή για να γευτεί το τσίπουρο και τοπικά εδέσματα και να συμμετέχει στο λαϊκό γλέντι.
Φωτό: https://karditsas.blogspot.com (από http://ellinomouseionagrafon.blogspot.com/-TRAVEL BOOK/ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΗΛΑΣ)