Η Λαύκα είναι ορεινό χωριό της Κορινθίας, χτισμένη σε μια πανέμορφη περιοχή με κατάφυτα δάση ελάτης και τρία βουνά να υψώνονται γύρω της. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Σικυωνίων και κατά την απογραφή του 2011 αριθμούσε 362 κατοίκους.
Η αρχική θέση του χωριού ήταν στο υψηλότερο νοτιοανατολικό μέρος του, που σήμερα ονομάζεται Παλιο-Λαύκα. Εκεί υπάρχουν ίχνη κτισμάτων και υποτυπώδες υδραγωγείο από την υπερκείμενη πηγή της Τέμιζας. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την Τουρκοκρατία, πιθανότατα από έναν κάτοικο που λεγόταν Λαλιώτης.
Η μεταφορά του χωριού στη σημερινή του θέση έγινε πριν την επανάσταση του 1821. Το οίκημα που σήμερα λέγεται πύργος του Τουρκοδήμα ήταν κατοικία Τούρκου εισπράκτορα. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, η Λαύκα ήταν ένα χωριό με υπολογίσιμο πληθυσμό και είχε ενεργό συμμετοχή στον αγώνα. Κατά την εμφύλια διαμάχη μεταξύ καποδιστριακών και αντικαποδιστριακών το χωριό καταστράφηκε. Συγκεκριμένα, ο αντικαποδιστριακός Τσάμης Καρατάσος, γιος του οπλαρχηγού Τάσου Καρατάσου, τον Ιούνιο του 1832 έβαλε φωτιά στο χωριό καταστρέφοντας τις περιουσίες των κατοίκων. Κατά τις συμπλοκές που έγιναν τότε αναφέρεται ότι υπήρξε ένας νεκρός και έξι βαριά τραυματισμένοι.
Στη Λαύκα λειτουργεί το λαογραφικό μουσείο «Γ. Γ. Μήλιος» που στεγάζεται σε παλιό λιθόκτιστο οίκημα και φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα που «ζωντανεύουν» τις μνήμες της τοπικής ιστορικής και λαϊκής παράδοσης.