Το Μικρό Χωριό είναι χτισμένο σε μια πλαγιά κατάφυτη από έλατα, στους πρόποδες του όρους Χελιδόνα πάνω από τη λαγκάδα της Ποταμιάς που τη διασχίζει ο ποταμός Καρπενησιώτης.
Η ύπαρξη το χωριού χρονολογείται, σύμφωνα με έγγραφες αναφορές, από το 1453. Στο Μικρό Χωριό ο Μάρκος Μπότσαρης κατέστρωσε το πολεμικό του σχέδιο το 1823, πριν δώσει την τελευταία του μάχη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου. Η παράδοση αναφέρει ότι ήπιε νερό στην πέτρινη βρύση που αποκαλείται «Βρωμόβρυση» και έπειτα ξεψύχησε, ενώ άλλη παραλλαγή της ιστορίας λέει ότι μετά το θανάσιμο τραυματισμό του, ακούμπησαν στην βρύση το άψυχο κορμί του πριν τον μεταφέρουν στο Μεσολόγγι όπου κηδεύτηκε.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στις 18 Δεκεμβρίου 1942, διεξήχθη στην περιοχή μάχη μεταξύ δύναμης του ΕΛΑΣ και ιταλικού συντάγματος με τους Έλληνες αντάρτες να προκαλούν μεγάλες απώλειες στους Ιταλούς. Οι Ιταλοί προχώρησαν σε αντίποινα καίγοντας πολλά σπίτια του χωριού και εκτελώντας ομήρους που είχαν συλλάβει από τα γύρω χωριά.
Το χωριό σημαδεύτηκε από μια ακόμα καταστροφή, στις 13 Ιανουαρίου του 1963. Μετά από 13 μερόνυχτα συνεχούς βροχόπτωσης, μια κατολίσθηση κατέστρεψε ολοσχερώς το μεγαλύτερο μέρος του χωριού και 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι κάτοικοι τότε κατέβηκαν λίγο πιο χαμηλά και δημιούργησαν το Νέο Μικρό Χωριό.
Στην πλατεία του Παλιού Μικρού Χωριού βρίσκεται μια από τις παλαιότερες πηγές του χωριού που αποτελείται από έξι αστείρευτες βρύσες με ολόδροσο νερό. Εκεί, δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος που φυτεύτηκε το 1860. Δίπλα από την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος υπάρχει ένα πελώριο πέτρινο καμπαναριό, χτισμένο το 1894 με χορηγία ενός πλούσιου Μικροχωρίτη. Στο ρολόι του καμπαναριού δεν έχει αριθμούς αλλά οι ώρες σχηματίζονται από το όνομα της κόρης του δωρητή. Στο χωριό έχει δημιουργηθεί και ένα λαογραφικό μουσείο με διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο του παλιού σχολείου.
Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, πραγματοποιείται στην πλατεία μεγάλο πανηγύρι.
Φωτό: http://www.mikrohorio.gr/