Η Αράχωβα της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκεται στην περιοχή της Ναυπακτίας και είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις νοτιοδυτικές πλαγιές του Κοκκινιά που ανήκει στην οροσειρά των Βαρδουσίων. Έχει εντυπωσιακή θέα προς την Ευηνολίμνη, τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, και στα καταπράσινα βουνά που την περιβάλλουν.
Το χωριό βρισκόταν σε άλλο σημείο, αλλά διάφοροι λόγοι στο πέρασμα των χρόνων έκαναν τους κατοίκους να μετοικίσουν στη σημερινή τοποθεσία κατά τον 16ο αιώνα. Η ονομασία της Αράχωβας έχει, κατά μία άποψη, σλαβική προέλευση και σημαίνει καρυδότοπος. Μια δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι προέρχεται από το «ραχάς» + «οβα» που σημαίνει δενδρώδες χωριό. Και οι δύο εκδοχές συνηγορούν στην αποτύπωση του χαρακτηριστικού στοιχείου του χωριού που είναι η πυκνή βλάστηση από πλατάνια, καρυδιές, καστανιές και κερασιές.
Η Αράχωβα διατηρεί την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με τα λιθόκτιστα σπίτια της, την πέτρινη πλακόστρωτη πλατεία και τις βρύσες της με τα άφθονα τρεχούμενα νερά. Κοντά στην πλατεία είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Νικολάου, του πολιούχου του χωριού, ο οποίος χτίστηκε όταν μεταφέρθηκε εκεί το χωριό. Το 1850 έγινε η πρώτη του επέκταση και το 1926 προστέθηκε το καμπαναριό. Είναι τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλο και διαθέτει αριστοτεχνικό ξυλόγλυπτο τέμπλο με αγιογραφημένες εικόνες του 1779, ιερά σκεύη και εκκλησιαστικά βιβλία του 1775. Στο προαύλιο του ναού στέκει ένας πλάτανος που φυτεύτηκε το 1897 από τον αγωνιστή Κανόνη στη μνήμη του γιου του που σκοτώθηκε στον πόλεμο του ίδιου έτους.
Όμορφος χώρος αναψυχής είναι η Μεγάλη Βρύση, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πηγή της Αράχωβας με κρυστάλλινο χωνευτικό νερό άριστης ποιότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα νερά τρέχουν ακόμα και από την κορυφή της θολωτής σπηλιάς.
Αξιοθέατο της περιοχής είναι το φράγμα και η εντυπωσιακή Ευηνολίμνη χωρητικότητας 250 εκατ. κυβικών μέτρων νερού. Μια σήραγγα μήκους 30.130 μ. και ύψους 3,50 μ. οδηγεί το νερό στη λίμνη του Μόρνου και από εκεί στον Μαραθώνα για να καταλήξει στην Αττική. Πάνω από την Ευηνολίμνη σώζεται αρχαίο ιερό με ίχνη πελασγικού Κυκλώπειου τείχους στο οποίο έβρισκαν καταφύγιο οι κάτοικοι, όταν κινδύνευαν από επιδρομές αλλοεθνών και λοιμικές επιδημίες.
Κάθε χρόνο τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται στην Αράχωβα μεγάλο τριήμερο παραδοσιακό πανηγύρι που είναι ξακουστό σε όλη την περιοχή.