Μενού Κλείσιμο

Παντοκράτορας Ζακύνθου

Ο Παντοκράτορας είναι χτισμένος σε υψόμετρο 65 μέτρων στις πλαγιές του όρους Μεγάλο Βουνό και βρίσκεται κοντά στον Λαγανά αλλά και στην πόλη της Ζακύνθου.

Η παλιότερη ονομασία του χωριού ήταν Πισινώντας και οι κάτοικοί του λέγονταν Πισινιάτες. Οι εκδοχές για την προέλευση του τοπωνύμιου είναι πολλές. Η πρώτη ερμηνεία αποδίδει την ονομασία σε δύο οικογενειακά επίθετα, τους Pissi και τους Noda, μια δεύτερη στη φράση «Pissi non oda» δηλαδή «μιλάω ψιθυριστά και δεν με ακούνε» και μια τρίτη στην καταγωγή των πρώτων κατοίκων του χωριού οι οποίοι λέγεται ότι ήλθαν από την πόλη Πεσινούντα της Φρυγίας.

Η σημερινή ονομασία του χωριού προέρχεται από την εκκλησία του Σωτήρα ή Παντοκράτορα που χτίστηκε, σύμφωνα με την παράδοση, από την αυτοκράτειρα Πουλχερία. Το 1491 ήταν μοναστήρι και ανήκε στον ιερέα Γερμανό Ραζή, ο οποίος έδωσε τη συγκατάθεσή του να ενωθεί με τη Μονή Στροφάδων. Η εκκλησία έχει αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αιώνα, ηπειρωτικής τέχνης.

Η κεντρική εκκλησία του χωριού, ο Παντοκράτορας Χριστός, είναι εντυπωσιακή με το μεγάλο κωδωνοστάσιο-ρολόι στο προαύλιό της.

Όμορφη είναι και η εκκλησία του Προφήτη Ηλία που χαρακτηρίζεται μορφολογικά από την ορθογώνια κάτοψη και τη στέγη με αετώματα και λαξευτά κορνιζώματα στα ανοίγματα.

Γύρω από τον Παντοκράτορα το φυσικό τοπίο είναι μαγευτικό, με πεύκα, κυπαρίσσια, ελιές και θέα προς τον κόλπο του Λαγανά και τον κάμπο.