Οι Ανδρονιάνοι είναι χτισμένοι στους βορειοανατολικούς πρόποδες των Κοτυλαίων, σε υψόμετρο 260 μέτρων. Υπάγονται διοικητικά στον Δήμο Κύμης – Αλιβερίου και κατά την απογραφή του 2011 είχαν 390 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία και κυρίως με την παραγωγή σύκων και κερασιών.
Η ονομασία το χωριού πιθανολογείται ότι προέρχεται από το όνομα Ανδρώνες + Νάνοι, καθώς το «Νάνοι» είναι κοινό επίθετο πολλών οικογενειών την εποχή της Τουρκοκρατίας και της Φραγκοκρατίας. Πιθανόν οι αρχαίοι κάτοικοι να το ονόμασαν Ανδρώνες από τα σπήλαια άντρα των γειτονικών βουνών Πτεράδας και Μαυροβουνίου.
Οι Ανδρονιάνοι γνώρισαν σημαντική οικονομική ακμή κατά τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Ήταν η έδρα των συνεργείων των πετροκτιστάδων, κυρίως Ηπειρωτών, που δούλεψαν παλιά στην περιοχή και έχουν διασωθεί πολλά πετρόκτιστα σπίτια εκείνης της εποχής. Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου και χτίστηκε το 1875 από πέτρα Βιτάλων. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται μια όμορφη βρύση. Στη θέση Τρίκλινος στέκει ακόμα ο εγκαταλελειμμένος Μύλος του Σάντα και δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια των τελών του 19ου αιώνα που εξυπηρετούσε την επικοινωνία του μύλου με τα διπλανά χωριά.
Δυτικά του οικισμού απλώνεται το ελατόδασος του Καστροβαλά που καλύπτει τα βουνά Φτεράδα, Εφταό και Οκταό, παραφυάδες του Μαυροβουνίου, που ήταν αφιερωμένο στη θεά Αρτέμιδα. Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί πολλά όστρακα κλασικής και ρωμαϊκής εποχής, καθώς και θαλαμοειδής μυκηναϊκός τάφος, ο οποίος περιείχε δύο ξίφη με χρυσή επένδυση, χάλκινη αιχμή λόγχης και ένα πριόνι.
Φωτό: https://www.greece.com/photos/destinations/Central_Greece/Evia/Village/Androniani/andronianoi/14533288