Μενού Κλείσιμο

Ταξιάρχης Χαλκιδικής

Ο Ταξιάρχης είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό της Χαλκιδικής, χτισμένο στην καρδιά του όρους Χολομώντα, σε υψόμετρο 670 μέτρων και περιτριγυρισμένο από πυκνό δάσος με έλατα και πεύκα. Η παράδοση τον συνδέει με το Άγιο Όρος και ειδικότερα με την μονή Δοχειαρίου και το μετόχι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που είχε η μονή στο χωριό.

Στην περιοχή του Χολομώντα υπήρχαν ανθρώπινες εγκαταστάσεις από αρχαιοτάτων χρόνων λόγω της άφθονης και άριστης ξυλείας. Μικροί οικισμοί υλοτόμων, κτηνοτρόφων και γεωργών ήταν σκορπισμένοι σε όλη την έκταση του βουνού και από τη συνένωση αυτών των οικισμών προέκυψε το σημερινό χωριό Ταξιάρχης.  Εκτός από τους παλιούς κατοίκους εγκαταστάθηκαν εκεί προσωρινά και στη συνέχεια μόνιμα, υλοτόμοι από την περιοχή Καταφυγίου Πιερίας και από τη Λόκοβη (Πέτρα) του Ολύμπου.

Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας ο Ταξιάρχης αναφέρεται σαν αμιγές χριστιανικό χωριό με το όνομα Λόκοβη. Το χωριό πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 με σώμα 100 παλικαριών που ενώθηκε με τον Εμμανουήλ Παπά. Κατά τη διάρκεια, μάλιστα, της Επανάστασης οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό, σκότωσαν και αιχμαλώτισαν όσους δεν πρόλαβαν να κρυφτούν στην απόκρημνη περιοχή του Αρκουδόλακα. Τα γυναικόπαιδα βρήκαν καταφύγιο για τον χειμώνα στο Άγιον Όρος.

Από τα μέσα του 19ου αι. πολλοί ονομαστοί δάσκαλοι που κατάγονταν από το χωριό ανέδειξαν τη Σχολή Λοκόβης που συντηρούνταν από την εκκλησία και τους κατοίκους. Πολλοί πήραν μέρος στο Μακεδονικό αγώνα μέσα και έξω από τη Χαλκιδική. Συγκρότησαν ένοπλα ανταρτικά σώματα και γενικά πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση της αντίστασης κατά των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Ο Ταξιάρχης ελευθερώθηκε το 1912.

Οι κάτοικοι του Ταξιάρχη ασχολούνται με την υλοτομία, την παραγωγή καυσόξυλων, διάφορες γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία. Φημισμένοι είναι επίσης οι κτίστες, οι πετράδες, και οι τεχνίτες του χωριού που δουλεύουν σε ολόκληρη την Χαλκιδική. Αρκετές γυναίκες ασχολούνται με την υφαντουργία, το πλέξιμο και το κέντημα, ενώ σημαντικό μέρος του εισοδήματος προέρχεται από την καλλιέργεια του ελάτου για χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Στην περιοχή του Χολομώντα υπάρχουν σηματοδοτημένα δασικά μονοπάτια και σημεία πανοραμικής θέας που προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αξιοθέατα του χωριού είναι η μεγάλη βρύση Σιποτούρα, το Κάτω Πηγάδι, η πετρόκτιστη πλατεία, η  Εκκλησία των Ταξιαρχών που είναι ρυθμού βασιλικής με τρούλο, το εκκλησιαστικό μουσείο, το Χάνι, διάφορες παραδοσιακές κατοικίες και πλήθος εξωκλήσια διάσπαρτα μέσα και γύρω από το χωριό.

Την Καθαρά Δευτέρα γίνεται στο χωριό παραδοσιακό γλέντι, ενώ στα πανηγύρια των Αγίων Νικολάου (20 Μαΐου) και Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου) γίνεται κουρμπάνι, ένα παλιό έθιμο τελετουργικού σφαξίματος και μαγειρέματος ενός ζώου. Στις αρχές Σεπτεμβρίου γίνεται η μανιταρογιορτή, κατά την οποία γυναίκες από τον Ταξιάρχη προσφέρουν τηγανιτά μανιτάρια στους παρευρισκομένους και ακολουθεί  γλέντι.

 

Φωτό: https://gohalkidiki.com/el/taxiarxis/