Μενού Κλείσιμο

Θύμαινα Φούρνων

 

 

H Θύμαινα είναι νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων Κορσεών που βρίσκεται μεταξύ  της Σάμου και της Ικαρίας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τους Φούρνους αριθμώντας 136 κατοίκους (απογραφή 2011), οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και δευτερευόντως με την κτηνοτροφία.

Παλιότερα το νησί ονομαζόταν και Φύμαινα. Η ονομασία Θύμαινα πιθανολογείται ότι οφείλεται στα πολλά θυμάρια που υπάρχουν στο νησί.

Η Θύμαινα ήταν για πολλά χρόνια ακατοίκητη και χρησιμοποιούνταν από τους πειρατές ως λημέρι. Οι αναφορές στο νησί, κατά τους αρχαίους και μεσαιωνικούς χρόνους, υπήρχαν μόνο σε γεωγραφικούς χάρτες όπου επισημαινόταν η θέση της τότε Φύμαινας. Φαίνεται ότι κατοικήθηκε κατά το 2ο μισό του 18ου αιώνα αρχικά από Πάτμιους και Δωδεκανήσιους και στη συνέχεια από κατοίκους που προέρχονταν από τα γειτονικά νησιά, τις Κυκλάδες, τη Μικρά Ασία, την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το ομώνυμο χωριό έχει όμορφη θέα και γραφικά δρομάκια με πολλά ασβεστωμένα σκαλοπάτια. Στην πλατεία βρίσκεται το μοναδικό, αιωνόβιο, πλατάνι της Θύμαινας. Υπάρχουν μερικές μικρές επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση των κατοίκων αλλά και τον μικρό αριθμό τουριστών που την επισκέπτονται τους καλοκαιρινούς μήνες για να απολαύσουν ήρεμες διακοπές.

Η Θύμαινα χαρακτηρίζεται από απότομες βραχώδεις ακτές και εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000, ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), λόγω της περιβαλλοντικής σημασίας των χερσαίων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων της περιοχής, καθώς και των ειδών πανίδας και χλωρίδας. Ο θάμνος που κυριαρχεί στο νησί είναι ο σχίνος, ενώ φύονται πολλά αρωματικά φυτά, όπως το θυμάρι, το θρούμπι, η φασκομηλιά και η ρίγανη. Από δέντρα υπάρχουν κυρίως ελιές και ένα είδος άγριου κυπαρισσιού, η φίδα. Όσον αφορά την πανίδα, το νησί συμπεριλαμβάνεται στις πιο σημαντικές περιοχές της Ελλάδας για τα πουλιά, καθώς εκεί αναπαράγονται διάφορα είδη, όπως ο θαλασσοκόρακας, ο μαυροπετρίτης και ο φιδαετός. Επίσης, στη θαλάσσια περιοχή της Θύμαινας συναντώνται η μεσογειακή φώκια monachous monachus, διάφορα είδη δελφινιών και θαλάσσιων χελωνών.

Αξιοσημείωτα είναι τα έθιμα κατά την περίοδο του Πάσχα. Τα παιδιά του χωριού μαζεύουν κλαδιά (αχινοπόδια) από τις γύρω πλαγιές του βουνού και φτιάχνουν ένα σωρό. Το Μεγάλο Σάββατο στις 12 η ώρα τον καίνε μαζί με το «Χριστός Ανέστη» σε μια φωτιά που διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες. Επίσης φτιάχνονται βεγγαλικά, αυτοσχέδια πυροτεχνήματα και δυναμίτες που χρησιμοποιούνται το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα.

 

 

 

 

Φωτό:  https://thimena.gr/index.php/thimena/general-information/